Çin'de enflasyon 5 yılın dibinde

Çin'de enflasyon 5 yılın dibinde
Çin'de fabrika çıkış fiyatları Eylül ayında düşüşü 31. ayda da sürdürürken, tüketici enflasyonu Ocak 2010'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi

Çin'de fabrika çıkış fiyatları Eylül ayında düşüşü 31. ayda da sürdürerek rekor uzun süreli gerileme dönemini kaydetti. Tüketici enflasyonu, Ocak 2010'dan bu yana en düşük seviyeye gerileyerek dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki talebin zayıf olduğu sinyali verdi.

Çin Ulusal İstatistik Kurumu’nun Pekin’de yaptığı açıklamaya göre, üretici fiyatları endeksi geçen yılın Eylül ayına göre yüzde 1.8 düştü. Bloomberg News anketine katılan ekonomistlerin tahmin meydanları yüzde 1.6 gerileme görüleceği yönündeydi. Tüketici fiyatları endeksi de yüzde 1.7 oranındaki beklentinin altında kalarak yüzde 1.6 yükseliş gösterdi. Ağustos ayında tüketici fiyatları endeksi yüzde 2 artış kaydetmişti.

Üretici fiyatlarındaki düşüş 1997’den 1999’a kadar süren ve Asya’nın finansal krize girdiği dönemi yansıtıyor. Çin emlak sektöründeki gerileme ülkenin yıllık büyümesini aşağı çekerken, analistler büyüme rakamının 1990’dan bu yana en yavaş seviyede olacağı tahmininde bulunuyor. Çin merkez bankası Guvernörü Zhou Xiaochuan ise bu ay enflasyonun “yavaş kalacağı” ifade etti.

Şanghay’daki Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Çin ekonomisti Zhou Hao, “Aşırı kapasite yurtiçi piyasaya hala engel oluşturuyor ve gayrimenkul sektöründeki gerileme sanayi talebini daha da aşağı seviyelere çekiyor” dedi.

Tüketici enflasyonu hükümetin bu yılki yüzde 3.5’lik hedefinin altında seyrediyor. Analistlerin Eylül ayı tüketici fiyat endeksi için tahminleri yüzde 1.4 ile yüzde 2.1 aralığında değişiyordu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.