Çin'den ABD'ye sert tepki

Çin'den ABD'ye sert tepki
Çin, ABD'de Çin Büyükelçiliğinin karşısındaki bir iş merkezine Çin'de hapis tutulan Nobel barış ödüllü Liu Şiaobo'nun adının verilmesi tasarısına sert tepki gösterdi

PEKİN (AA) - Çin, hapisteki Nobel barış ödüllü Liu Şiaobo'nun adının Çin'in Washington Büyükelçiliğinin karşısındaki bir iş merkezine verilmesine yönelik tasarıya sert tepki gösterdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley, olağan basın toplantısında, başkent Washington'da Çin Büyükelçiliğinin karşısındaki bir plazaya Çin'de muhalif insan hakları savunucusu Liu'nun isminin verilmesiyle ilgili ABD Senatosu'ndan geçen tasarıya ilişkin soru üzerine açıklamada bulundu.

Tasarının yasal olarak onaylanmasının, uluslararası ilişkilerin temel normlarının ihlali olacağını savunan Hong, Çin'in buna şiddetle karşı çıktığını ve tasarının yasalaşması geçmesi halinde bunun çok ciddi sonuçlara neden olacağını kaydetti.

Hong, ABD'ye tasarının onaylama prosedürünü durdurması çağrısı yaparak, "ABD yönetiminin bu siyasi saçmalığa son vermesini umduklarını" söyledi.

ABD Senatosu'ndan geçen tasarının yasalaşması için Kongre'nin Temsilciler Meclisi kanadından da geçmesi, ardından ABD Başkanı Barack Obama tarafından imzalanması gerekiyor.

Liu, devlet iktidarını yıkmaya teşvik suçundan 2009 yılında 11 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Nobel Barış Ödülü'nü 2010 yılında cezaevindeyken kazanan Liu'ya, bu ödülün verilmesi Pekin yönetimi tarafından kınanmıştı. Pekin yönetimi, Liu'nun eşi Liu Şia'yı ev hapsine çarptırmıştı. Liu Şia, sıkı gözetim altında eşini cezaevinde ziyaret edebiliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.