Çin'den Güney Çin Denizi'ndeki Adaya Sinema

Çin'den Güney Çin Denizi'ndeki Adaya Sinema
ANKARA (AA) - Çin, Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı Şişa (Paracel) adalarından biri olan Woody Adası'nda sinema salonu açtı.BBC'nin Çinli kaynaklara dayandırdığı...

ANKARA (AA) - Çin, Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı Şişa (Paracel) adalarından biri olan Woody Adası'nda sinema salonu açtı.

BBC'nin Çinli kaynaklara dayandırdığı haberinde, Çin'in geçen hafta sonu, Woody Adası'nda oluşturulan Sansha şehrinde bir sinema salonunu faaliyete soktuğu ifade edildi.

Sansha Yinlong isimli sinemanın açıldığı ilk gün gösterime giren "The Eternity of Jiao Yulu" adlı filmin 200 yöre sakini ve asker tarafından izlendiği aktarıldı.

Haberde, yeni sinema salonunda her gün en az bir film gösterileceği ve böylece yaklaşık 2 bin kişi olan ada sakininin, "ülke genelindeki sinemaseverlerle aynı anda filmlerin keyfini çıkarabileceği" kaydedildi.

Habere göre, "South China Morning Post", daha fazla adada belediyeler bünyesinde taşınabilir dijital projektörlerle ücretsiz film gösterimine ilişkin planları olduğunu belirtti.

"China Global TV Network" de sinemanın açılışının, tartışmalı adalarda kamu hizmeti vermek için yerel yetkililer tarafından hazırlanan planın bir parçası olduğunu kaydetti.

Çin, geçen yıl nisan ayında, Sansha'da bir stadyumun yanı sıra, kültürel faaliyetlere ev sahipliği yapan bir halk kütüphanesi açmıştı.

Çin medyasının "en yeni şehir" olarak nitelediği, 2012'de kurulan Sansha'da aynı zamanda bir okul, polis karakolu ve mahkeme bulunuyor.

Japonya'nın Mainichi gazetesinde yer alan haberde, Sansha Belediye Başkanı Xiao Jie, şehir için daha iddialı planları olduğunu belirterek, "Düğün salonları ile dalış tesisleri inşa edeceğiz ve Maldivler'dekilerle karşılaştırılabilir tatil köyleri oluşturmayı hedefliyoruz." demişti.

- Güney Çin Denizi'nde egemenlik tartışmaları

Güney Çin Denizi'nde oluşturduğu yapay adalar üstünde hava üssü ve sivil tesisler inşa ederek ihtilaflı sulardaki konumunu güçlendirmeye çalışan Pekin yönetimi, başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın aralarında bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Bölgede kendi öz savunma hakkını uluslararası hukuka göre kullandığını iddia eden ve askeri tesisler inşa eden Çin'in, Nanşa (Spratly) adalar grubunda Subi Resifi (Cubiciao), Fiery Cross Resifi (Yongşudao), Mischief Resifi (Meciciao) adlı yapay adaları, Şişa (Paracel) adalar grubundaki Moody (Yongşingdao) Adası'nda da askeri ve sivil kullanım amaçlı uçak pistleri bulunuyor.

Uluslarası kamuoyunda Paracel ve Spratly olarak bilinen takım adalar, Vietnam tarafından Hoang sa ve Truong Sa, Çin tarafından ise Xisha ve Nansha Qundao olarak adlandırılıyor. Adalar üzerinde Çin, Tayvan ve Vietnam hak iddia ediyor.

Washington yönetimi, ihtilaflı Güney Çin Denizi'nin, seyrüsefer özgürlüğüne sahip uluslararası sulara dahil olduğunu ileri sürerek bölgeye askeri unsurlar gönderiyor. ABD yetkilileri, tartışmalı sulardaki yapay adalarda tesisler inşa eden Çin'e "uluslararası hukuku ihlal ederek bölgeyi askerileştirdiği" suçlamasında bulunuyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.