Çin'in tartışmalı Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetleri

Çin'in tartışmalı Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetleri
-Çin, yapay ada üzerinde inşasını tamamladığı deniz fenerini faaliyete geçirdi

PEKİN (AA) - Çin, tartışmalı Güney Çin Denizi'nde oluşturduğu yapay ada üzerinde inşasını tamamladığı deniz fenerini faaliyete geçirdi.

South China Morning Post gazetesinin haberine göre, Çin'in tartışmalı Güney Çin Denizi'ndeki Subi Resifi'nde oluşturduğu yapay adaların birinide hizmete giren 55 metrelik deniz fenerinin bölgedeki gemilere rota rehberliği, konum ve sefer güvenliğinin yanı sıra acil durum gibi konularda hizmet vermesi planlanıyor.

Çin'in ayrıca bölgedeki iki resif üzerinde de deniz feneri yapımı projeleri bulunuyor.

Güney Çin Denizi üzerinden yapılan gemi taşımacılığı yolu ile dünya genelinde her yıl yaklaşık 5 trilyon dolarlık ticaret gerçekleştirilirken, bölge balıkçılık açısından da zengin.

Pekin yönetimi, tartışmalı bölgede egemenliğindeki adalar üzerinde savunma amaçlı faaliyetler yürüttüğünü savunurken, ABD, Çin'in savunma amacının ötesinde askeri faaliyetlerini planlayacağı altyapı çalışmaları yaptığını iddia ediyor.

Ekim ayında ABD savaş gemisi USS Lassen'in deniz fenerinin işletime geçtiği Subi Resifi'ne 12 deniz mili uzaklıkta konuşlanması Çin ve ABD arasında gerilimin artmasına neden olmuştu.

ABD'nin Güney Çin Denizi üzerinden bölgedeki ülkelerle ilişkisi ve askeri faaliyetlerinden rahatsızlığını her fırsatta dile getiren Çin, Güney Çin Denizi sorununun ABD'yi kapsamadığını vurguluyor.

Çin, Güney Çin Denizi'nde oluşturduğu yapay adalar üzerine hava üssü ve sivil tesisler inşa ederek ihtilaflı sularda konumunu güçlendirmeye çalışıyor. Pekin yönetimi, Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da arasında bulunduğu bölge ülkeleriyle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.