Çin'in X-ray Uydusu Tüm Bilim İnsanlarına Açılacak

Çin'in X-ray Uydusu Tüm Bilim İnsanlarına Açılacak
Çin'in ilk X-ray astronomi uydusu "Huiyen"den gelecek verilerin, kara delikler, manyetik alanlar ve diğer uzay yapısı araştırmalarına katkı sağlaması bekleniyor

PEKİN (AA) - Çin'in yörüngedeki ilk X-ray astronomi uydusu "Huiyen"in (İçgörü), dünyadaki tüm bilim insanlarının hizmetine açılacağı bildirildi.

Şinhua ajansının haberine göre, bu uydu, kasım ayı itibarıyla düzenli gözlem faaliyetlerine başlayacak ve uydudan elde edilecek veriler, dünyadaki tüm bilim insanlarının kullanımına sunulacak.

"Huiyen" adı verilen iki buçuk ton ağırlığındaki sabit X-ray modülasyon teleskobunun, yörüngedeki ikinci gününde dünya yüzeyindeki istasyona başarıyla veri transferi gerçekleştirdiği, onuncu gününde ise bir gama ışını patlaması saptadığı belirtildi.

Uydunun, uzaydaki kara delikler, güçlü manyetik alanlar, pulsarların (titrek yıldız) iç yapısının araştırılmasında uluslararası bilim insanlarının çalışmalarına büyük katkı sağlaması bekleniyor.

Muhabir: Tevfik Durul

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.