Çinli Müslümanların Ramazan Heyecanı Başladı

Çinli Müslümanların Ramazan Heyecanı Başladı
İlk teravih namazının 26 Mayıs’ta kılınacağı Çin’de Müslümanlar, ramazan için tatlı bir telaş yaşıyor- Müslümanlar, ortalama 17 saat orucun ardından camilerde birlikte iftar yapacak- Buharda pişen sebzeli ve etli mantı çeşitleri, pirinçli ve meyveli tatlı

PEKİN (AA) - FUAT KABAKCI - Çin’de birçok etnik gruptan Müslümanlar, ramazan ayında ülke genelindeki camilerde verilecek toplu iftarlarda bir araya gelecek.

İlk teravih namazının 26 Mayıs'ta kılınacağı ülkedeki Müslümanlar, ramazana hazırlanıyor.

Başkent Pekin'deki Müslümanlar, kardeşlik ve dayanışma kültürünün arttığı, Müslümanların bir araya geldiği ramazan ayını mümkün olduğu kadar birlikte idrak etmeye çalışıyor.

Pekin'deki Niucie Camisi Derneği Başkanı Ali Çang, AA muhabirine, oruç tutmaya 27 Mayıs'ta başlayacaklarını söyledi.

- Toplu iftarlar gönüllülerin yardımıyla hazırlanacak

Pekin'in en eski ve en büyük camilerinden Niucie'de ramazan için son düzenlemelerin yapıldığını, tadilat ve tamir işlerinin tamamlanmaya çalışıldığını belirten Çang, cami cemaatı ve gönüllülerden oluşan gruplar kurulacağını, bu grupların iftar sofraları için hazırlık yapacağını söyledi.

Çang, tüm Müslümanların caminin avlusunda birlikte iftar yapacağını, bu şekilde ramazan ayının manevi bereketinden de istifade edileceğini dile getirdi.

Çinli Müslümanlar, özellikle dini bayramlarda birlikte olmak için büyük çaba harcıyor. Ülke genelindeki iftar ve çeşitli etkinlikler, camilerde dayanışma içinde yapılıyor.

İmsak vaktinin yerel saatle 03.00 sularında girdiği ve iftarın saat 20.00'ye doğru yapılacağı Çin'de Müslümanlar, yaklaşık 17 saat oruç tutacak.

Niucie Camisi, kentteki birçok cami gibi sosyal alanlar ve kadınlar mescidiyle külliye olarak da hizmet ediyor.

Cami cemaatinden Yakub Ma, ramazan ayında ülke genelinde Müslümanların birlikte daha fazla vakit geçirdiğini, böylece aralarındaki bağların da kuvvetlendiğini dile getirdi.

Pekin’e Çin'in kuzeybatısındaki Gansu eyaletinden gelen Ma, bazı yıllar ramazan ayını memleketinde geçirdiğini söyledi.

- Çin'deki Müslümanlar

İslam medeniyeti ve Çin uygarlığını harmanlayan Çinli Müslümanlar, bunu yemeklerine de yansıtıyor.

Bir tür erişte olan "La mien", ülke genelindeki Müslümanların en çok tercih ettiği yemekler arasında yer alıyor ve iftar sofralarında sık sık sunuluyor. Özellikle kuzey bölgelerde buharda pişen sebzeli ve etli mantı çeşitleri, pirinçli ve meyveli tatlılar, börek çeşitleri de iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.

Çin'de İslamiyet'in yayılmaya başlamasından bu yana cami inşasına büyük önem veren Müslümanlar, mimari de de İslam ve Çin geleneklerini harmanlayarak kendilerine has bir üslup geliştirmiş.

72 caminin bulunduğu Pekin'de 996'da inşa edilen Niucie Camisi, başkentin en eski camisi olarak biliniyor.

Çin'deki 56 etnik azınlıktan 10'u Müslüman. Hui (Çinli Müslümanlar) ile Uygur, Kırgız, Kazak, Tacik, Tatar, Özbek, Salar, Baoan ve Dongşiang etnik azınlıkları, yoğun olarak ülkenin kuzey ve kuzeybatısında yaşıyor.

Huilerin ve Uygurların Ningşia Hui Özerk Bölgesi ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi adlı iki otonom bölgesi bulunurken bazı eyaletlerde Müslümanlara ait küçük otonom idareler de yer alıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.