Çevreci Çetin

Çevreci Çetin

ÇÖPCÜ GELDİ HANIM

ÇÖPCÜ GELDİ HANIM

Maşallah ülkemiz ne kadar zengin ,  her şeyi çöpe atıyoruz, demek ki ihtiyacımız yok.

Sağ olun var olun, bunun sayesinde yüzbinlerce insan ekmek yiyor. Geçimini sağlıyor. Neler yok ki:

Ceket, pantolon, kaban, kazak, gömlek ,etek, yelek vb. her türlü giyim eşyaları var.

Televizyon, buzdolabı, şofben, fırın, çamaşır makinası, bulaşık makinası tüm beyaz eşyalar, var.

Koltuk kanepe, sandalye masa, halı kilim, yatak baza, komple mobilya takımları var.

Mutfak Dolabı, tel dolabı, küvet, klozet, musluk, duş başlığı, avize, lamba,

Cep telefonu, bilgisayar, laptop  bilgisayar ve bunlara ait elektronik malzemeler var.

İlaçlar, tıbbi malzemeler, serum şişeleri, şırıngalar, piller ,deterjan kutuları gibi insan sağlığını tehdit eden malzemeler alenen çöpe atılıyor.

Yani sokaklarda yok yok. Ee bize de ne düşüyor elimize  çöp toplama aracımızı alıp sokaklara çıkmamız kalıyor ve sizlere sesleniyoruz  : ÇÖPCÜ GELDİ HANIM!

Ki siz atacağınız eşyayı sokağa koymaya utanıyorsanız evinizden alalım diye. Bizimkisi amme hizmeti.

Kağıt karton kutu, plastik, cam şişeler tamam onlara eyvallah olması gereken geri dönüşüm malzemeleri atmaya devam. Eyvallah madem sizin için  meskeninize konmuş atık toplama kutularına koymaya eliniz varmıyor çöpe atıyorsunuz , tamam biz alırız ve ekonomiye kazandırırız.

Yemek artıkları meyve kabuğu artıkları organik atık onlarda değerlendirilebilir aslında ya da bu soğuk kış günlerinde kap yemek artığınızı bir kap suyla birlikte pek ala kapının önüne veya çöp kutularınızın yanına koyarak, kedi, köpek yada kuşlara rızık olabilirsiniz.

Ya o milyonlarca ekmek atıklarına ne demeli. Ekmek nimet değil mi? Fırından yiyeceğiniz kadar alın tüketin tekrar alın. Ne o öyle bütün ekmekler bayatladı diye çöpe. Halbuki bayat ekmekten neler yapılır çevrenizdeki marifetli hanımlara sorun. Ne tatlılar ne yemekler yapacaklar size?

Bizim inancımıza göre israf haram ve günahtır. Rabbimizin bize verdiği bütün yiyecek ve eşyalar birer nimetir. Yakışıyor mu bize nimeti çöpe atmaya?

Ev eşyaları, beyaz eşyalar giyecekler belki size fazla geliyor ama şöyle bir çevrenize bakın sizin elinizin tersiyle ittiğiniz hatta bir an evvel kurtulmaya çalıştığınız bu eşyalara muhtaç binlerce kişi var. Onlara verseniz ya da onlara aracılık eden gönüllü kuruluşları arayıp değerlendirseniz olmaz mı?

Öte yandan Çevre Bakanlığının mevzuatlarına göre yukarıda bahsettiğim ve sizin çöp diye attığınız bütün eşya ve malzemelerin atılması yasak ve cezası var. Aman ha elindekilerinizi çöpe atarken bir kez daha düşünün.

ÇETİNCE: Sizin beğenmediğiniz bazılarına nimet olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Çevreci Çetin Arşivi
SON YAZILAR