Çukurova Soya Üretiminde De Lider

Çukurova Soya Üretiminde De Lider
Soyanın Türkiye'de en çok üretildiği Çukurova'da, bu yıl 100 bin ton civarında rekolte bekleniyor- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tekin:- "Ülkemizde yıllık yaklaşık 160 bin ton soya üretimi var. Bunun yüzde 60'ı aşan oranı Adana'dan karşılanıyor"

ADANA (AA) - EREN BOZKURT - Soyanın Türkiye'de en çok üretildiği Çukurova'da, bu yıl 100 bin ton civarında rekolte hedefleniyor.

Adana'da 2007'de üretimi yaklaşık 9 bin ton olan soyadan bu yıl 100 bin tonun üzerinde rekolte bekleyen çiftçiler, 220 bin dekar alanda hasat yapıyor.

Çukurova'da erken saatlerden itibaren hasada başlayan çiftçiler, hava kararıncaya kadar ürün topluyor.

Geçen yıl 160 bin ton olarak gerçekleşen Türkiye soya üretiminde 100 bin 436 tonla birinci sırada yer alan Adana'da, bu yıl da üreticilerin yüzü gülüyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin, AA muhabirine, soya hasadının yaklaşık 15 gündür devam ettiğini söyledi.

Türkiye'de soya üretiminin düşük olduğuna dikkati çeken Tekin, "Ülkemizde yıllık yaklaşık 160 bin ton soya üretimi var. Bunun yüzde 60'ı aşan oranı Adana'dan karşılanıyor. Kentimizde yıllık 100 bin tonun üzerinde üretim yapılıyor. Ama bu yeterli değil. Soyanın önemli kısmını yurt dışından ithal ediyoruz. Bu da bizim için döviz kaybı." diye konuştu.

Tekin, soya üretiminin artırılmasına yönelik çalışmaların olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Tabii beklenen soya üretiminin gerçekleşebilmesi için de bakanlığımızın vereceği destekler önemli ölçüde rol oynuyor. Bakanlığımız soyada dönümüne yaklaşık 21 lira destek mazot, 60 kuruş da kilogram başına destek verecek. Bu desteklerin hepsi toplandığında soyadaki maliyetleri en aza indirgeyip üreticinin eline daha iyi bir rakam geçmesini sağlamaya gayret ediyoruz. Bakanlığımızın bu yöndeki çalışmaları olumlu yönde devam ediyor. İnşallah önümüzdeki yıl soyaya verilen destek ve üretim artışını hep birlikte görmeyi hedefliyoruz."

- Adana'da soya üretimi 10 yılda büyük oranda arttı

Adana'da 2007 yılında 23 bin dekar alandan yaklaşık 9 bin ton soya üretimi yapıldığına işaret eden Tekin, "Bu oran yıllar itibarıyla arttı. 2016'da da 100 bin tonun üzerine seyretti. Bu yıl da yaklaşık 220 bin dönüm civarında da soya ekimi yapıldı, yine 100 bin ton civarında rekolte bekliyoruz." dedi.

Dünyada ham yağın yaklaşık yüzde 50'sinin soyadan elde edildiğine değinen Tekin, şunları kaydetti:

"Bir kilogram soyadan yaklaşık yüzde 20 civarında yağ elde ediliyor. Bir kilogram mısırdan yüzde 3 civarında yağ elde edilir. Yani soyayla mısır arasında yaklaşık 7-8 kat fark var. Soyanın kullanılmadığı bir alan yok. Gıda sektöründe, hayvan yeminde, ham yağ açığını kapatmak için endüstriyel bitki olarak ve bunun gibi bir çok alanda soya kullanılabilir. Bu yüzden soya üretimine kesinlikle ağırlık vermeliyiz. Soyayı bu bölgeye yerleştirmeliyiz. Türkiye soyada tohum üretimini artık kendisi yapıyor. Yerli tohumlarımızdan sayesinde verim dekarda 200-300 kilogramdan 500-600 kilograma çıktı.Bu gelişme çok iyi. İnşallah bu olumlu gelişmeler soya üretimini arttıracaktır."

Tekin, soyanın kilogram fiyatının yaklaşık 1,47 lira bandında seyrettiğini söyledi.

- Soya üretim verileri

Adana'da 2007-2017 soya ekim alanı ve alınan ürün miktarları şöyle:

Yıllar Ekilen alan (dekar) Üretim (ton)
2007 23.000 8.930
2008 32.090 12.220
2009 38.680 14.621
2010 157.508 60.034
2011 172.642 68.877
2012 198.802 75.922
2013 282.798 119.074
2014 203.100 90.869
2015 216.631 97.539
2016 222.607 100.436
2017 220.000 (tahmini) 100.000 (tahmini)


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.