Çukurovalı hububat üreticileri yeni sezondan umutlu

Çukurovalı hububat üreticileri yeni sezondan umutlu
Türkiye'de yılın ilk buğday hasadının yapıldığı bölge olan Çukurova'da hava koşullarının ve yağışların iyi gitmesi, buğday üreticisinin yüzünü güldürdü- Türkiye'deki buğday üretiminin yüzde 10'unun gerçekleştirildiği bölgede rekoltenin geçen seneyi geçebi

ADANA (AA) - MUZAFFER ÇAĞLAYANER - Türkiye'nin ilk buğday hasadının yapıldığı bölge olan Çukurova'da üreticiler, yeni sezonda rekoltenin geçen seneye göre yüksek olacağını öngörüyor.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, buğdayın ekim döneminden itibaren iklim koşullarının uygun geliştiğini söyledi.

Yaşanan son yağışların rekolteye çok faydası olduğunu dile getiren Girmen, şöyle devam etti:

"Bölgemizde yaklaşık 2 milyon dekar alana buğday ekimi gerçekleştiriliyor. Bu yıl eğer anormal bir durum yaşanmazsa bölgemizde çok iyi bir rekolte bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl da rekolte çok iyiydi. Yaklaşık 800 bin ton civarında bir rekoltemiz olmuştu. 2014'deki rakamın 580 bin ton olduğu düşünüldüğünde çok iyi bir sezon geçirmiştik. Bu sezonun geçen senekine göre daha iyi geçtiğini söyleyebilirim."

Bu yılki rekoltenin geçen seneki rakamı rahatlıkla bulacağını ifade eden Girmen, "Anormal bir durum yaşanmazsa üzerine de çıkabiliriz. Türkiye'de yılın ilk buğday hasadının yapıldığı bölgemizde mayıs ayının ikinci yarısı gibi biçerdöverler çalışmaya başlar." diye konuştu.

- TMO, taban fiyat konusunda erken davranmalı

Toprak Mahsulleri Ofisinin taban fiyat konusunda hasadı beklememesi gerektiğini belirten Girmen, şunları kaydetti:

"Biz her ürün için TMO'nun alım fiyatını hasat öncesi açıklaması taraftarıyız. Bu hububat içinde geçerli. Fiyatın erken açıklanması, üreticinin ürününü TMO'ya mı yoksa tüccara mı vereceğini bilir ve ona göre tedbir alır. Şu an mevcut piyasa fiyatları oldukça iyi. TMO'nun, akıllı bir alım politikası uygulaması ve serbest piyasa fiyatlarını göz önünde bulundurarak alım fiyatını uygun zamanda açıklaması gerek. Bu sayede üretici ve piyasa rahatlatılmış ve önü açılmış olur."

Üretici Mehmet Turan ise "Hava sıcaklıkları ve son zamanlardaki yağışlar, ürünümüze çok faydalı oldu. Geçtiğimiz yıl da rekolte çok iyiydi. Bu sene de aynı rakamını kolayca bulacağız. Benim tahminim üzerine bile çıkabiliriz. Artık ürünümüzün olgunlaşmasını ve hasat edeceğimiz günü bekliyoruz. Ayrıca TMO'dan alım fiyatını hasadı beklemeden açıklamasını da bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.