Cumhurbaşkanı Erdoğan Gana'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gana'da
Erdoğan, Gana Parlamentosu Genel Kuruluna hitap etti: (2)- "İşte Suriye'de yarım milyona yakın masumun katledilmesi- ki bir devlet terörü var Suriye'de -12 milyon mağdurun evinden, yurdundan edilmesi karşısında sergilenen bencil tavırlar, insanlık vicdanı

AKRA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletlerin (BM) fakir ve az gelişmiş ülkelere destek konusunda yeniden reforme edilmesi, elden geçirilmesi gerektiğini belirterek, "İşte Suriye'de yarım milyona yakın masumun katledilmesi- ki bir devlet terörü var Suriye'de -12 milyon mağdurun evinden, yurdundan edilmesi karşısında sergilenen bencil tavırlar, insanlık vicdanında derin yaralar açıyor" dedi.

Erdoğan, Gana Parlamento Başkanı Edward Adjaho'yu makamında ziyaretinin ardından, Gana Parlamentosu Genel Kuruluna hitap etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında bugün de Türkiye olarak Afrika ile ilişkilerin karşılıklı kazanç, eşitlik, hakkaniyet ve insani hassasiyetler temelinde geliştirmenin çabasında olduklarını belirtti.

Somali'nin yeniden inşası konusunda gösterdikleri gayretlere değinen Erdoğan, Afrika'daki diğer ülkelere de aynı hissiyatla yaklaştıklarını ifade ederek, Gana'nın gelişmiş demokrasi, kalıcı istikrarıyla kıtada modern bir ülke konumunda bulunduğunu bildirdi.

Gana'da çoğulcu demokrasinin hayata geçirilmesi kararlılığının yanında insan hakları ve hukukun üstünlüğüne bağlılığını da takdirle izlediklerini kaydeden Erdoğan, Türkiye'nin desteğinin her zaman Gana'nın yanında olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika ile ilişkilerin dostluk ve eşitlik temelinde geliştirme konusunda kararlı olduklarını ifade etti.

Türkiye'nin, Afrika'ya yönelik yatırımlarını anımsatan Erdoğan, 37 Afrika ülkesinde projeler geliştirildiğini, Gana'ya 150'yi aşkın iş adamıyla geldiğini, sektörel bazda görüşmeler yapıldığını anlattı.

Bölgede yeni büyükelçilikler açılacağını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında özellikle enerji, alt yapı ve inşaat sektörlerinde ciddi iş birliği imkanlarının bulunduğuna inandığını kaydetti.

Gana ile 2015'ten itibaren ticaret hacminin 400 milyon dolar olduğunu belirten Erdoğan, 2020'de bunu 1 milyar dolara çıkarmayı düşündüklerini aktardı.

- "BMGK, az sayıdaki ülkenin çıkarlarına hizmet eden kurum haline geldi"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörizmin dünyanın en önemli sorunları arasında yer aldığına işaret ederek, bunun demokrasi için büyük bir tehdit unsuru haline geldiğini, Afrika ülkelerinde meydana gelen insanlık dışı terör eylemlerini en şiddetli şekilde kınadıklarını vurguladı.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Terörle mücadelede sergileyeceğimiz ortak tavır başta Afrika olmak üzere küresel planda, barış ve istikrarın tesisine katkı sağlayacaktır. Türkiye, terörle mücadele konusundaki tecrübesi sebebiyle bu tehdide maruz kalan toplumları en iyi anlayan ülkedir. Dünyada terörle mücadele platformlarının tamamında etkin ve önemli bir aktör olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Şu gerçeği Gana Meclisinden tüm dünyaya bir kez daha ifade etmek istiyorum. Terörizmle mücadele için ilgili tüm ülkelerle uluslararası kurumların bu konuda ilkeli ve tutarlı davranması şarttır. Dünyada yaşanan sorunların çözüm merci olması gereken Birleşmiş Milletler, özellikle de Güvenlik Konseyi, mevcut yapısıyla maalesef az sayıdaki ülkenin çıkarlarına hizmet eden bir kurum haline gelmiştir."

Erdoğan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin Suriye, Irak ve Orta Afrika'ya müdahale etmediğini anımsatarak, dünyanın 5 ülkenin iki dudağı arasında bulunduğunu ifade etti.

- "Dünyayı bu 5 ülkenin vereceği karara teslim etmek adalet değil"

"Bu 5 ülkeden birisi 'hayır' diyorsa hayır, 'evet' diyorsa evettir" diyen Erdoğan, "Dünya 5'ten büyüktür. Tüm dünyayı bu 5 ülkenin vereceği karara teslim etmek adalet değildir" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM'nin fakir ve az gelişmiş ülkelere destek konusunda yeniden reforme edilmesi, elden geçirilmesi gerektiğini belirterek, "İşte Suriye'de yarım milyona yakın masumun katledilmesi- ki bir devlet terörü var Suriye'de -12 milyon mağdurun evinden, yurdundan edilmesi karşısında sergilenen bencil tavırlar, insanlık vicdanında derin yaralar açıyor" diye konuştu.

Türkiye'nin göçmen sorununun çözümünde yalnız bırakıldığını vurgulayan Erdoğan şunları söyledi:

"Ama iş göçmenlere kapıların kapatılmasına geldiğinde, tüm Avrupa hemen birlik olabiliyor. Biz 'Suriye'de masumların ölmesini engelleyelim' dediğimizde sanki insanlık dışı bir tehditte bulunmuşuz muamelesi görüyoruz. Buna karşılık her gün hava ve kara güçleriyle masum insanları katledenler adeta ödüllendiriliyor. Bu, insanlık için sürdürülebilir bir durum değildir, biz bu vahşeti ve adaletsizliği kabul etmiyoruz."

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.