Cumhurbaşkanı Erdoğan Manisa'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan Manisa'da
Erdoğan: (3)- "Birileri diyor ki 'Türkiye'nin bu kadar sorunu var, bunları çözmek için uğraşmak yerine niçin yönetim sistemini değiştiriyorsunuz?' İşte tam da bu sebeple değiştiriyoruz. Türkiye'nin sorunlarının çözümü, şahısların inisiyatiflerine kalmasın

MANİSA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Birileri diyor ki 'Türkiye'nin bu kadar sorunu var, bunları çözmek için uğraşmak yerine niçin yönetim sistemini değiştiriyorsunuz?' İşte tam da bu sebeple değiştiriyoruz. Türkiye'nin sorunlarının çözümü, şahısların inisiyatiflerine kalmasın diye yönetim sistemini değiştiriyoruz. İstikrarın ve güvenin teminatı şu veya bu kişi değil, bizzat sistemin kendisi olsun diye anayasa değişikliğini istiyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, bir şiir okuduğu için hapis yattığını, 2002 yılı 3 Kasım'ında milletvekilliğinin engellendiğini anımsatarak, partisi iktidara geldiğinde gösterdiği duruşun da herkes tarafından bilindiğini ifade etti.

Göreve geldiği günden bu yana yurt içinde ve dışında Türkiye'yi temsil ederken ortaya koyduğu duruşa milletin şahit olduğunu belirten Erdoğan, "Bu millet dik durur, dikleşmez. Şanına ne yakışırsa onu yapmamız lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Alandakilerin "Türkiye seninle gurur duyuyor" tezahüratlarına "Ben de sizinle gurur duyuyorum" karşılığını veren Erdoğan, şunları söyledi:

"15 Temmuz gecesi darbecilerin karşısında sizlerle tarihe geçecek şanlı bir duruş sergiledik. Bugün de cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini ülkemizin ve milletimizin geleceği için istiyoruz. Bunun mücadelesini veriyoruz. Eğer mevcut sistemle Türkiye'nin hedefine ulaşabileceğine, eskiden beri yaşadığı sorunları çözebileceğine inansaydık emin olun anayasa değişikliği konusunda en küçük bir adım atmazdık. Ama gördük biz, yaşadık. 14 senedir bunu görüyoruz. Nasreddin Hoca ne dedi, damdan düşmüş, ayakları kırılmış, koştular doktor aramaya, 'doktor değil, bana damdan düşen birisini getirin.' dedi. Ben de diyorum ki biz damdan düştük. Neyin ne olduğunu biliyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakanlık yaptığı dönemde Merkez Bankası'na yapılacak atama için önerdiği isimlerin çok birikimli olmalarına rağmen, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından "Ben öyle uygun gördüm" denilerek, geri çevrildiğini anlattı.

Erdoğan, "Niye? Zihniyet uymuyor. İlla aynı yerden geleceğiz. İdeolojik bakıyor. Bu zihniyet ne yaptı? Kendi zihniyetinde olduğu halde rahmetli (Bülent) Ecevit'e kitap fırlattı. Böyle bir şey olabilir mi? Cumhurbaşkanı başbakanına kitap fırlatacak, anayasa kitapçığını, böyle bir anlayış olabilir mi? İşte biz bunu tecrübe ettik." dedi.

- "Ülkemize olan maliyetini hiçbir zaman umursamadılar"

Aynı ekolden geldikleri için, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile böyle bir sıkıntı yaşamadığını, kendi cumhurbaşkanlığı döneminde görev yapan iki başbakanın da sorunsuz çalıştığını aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sırf kendi çıkarlarını daha iyi koruyabilmek adına gücü ve yetkiyi farklı makamlar arasında dağıtanlar, bunun ülkemize olan maliyetini hiçbir zaman umursamadılar. Çünkü bu ülke ne yazık ki birçok darbe, engelleme, şunun bunun karşısında adeta rüzgar önündeki yaprak gibi savruldu. Bu ülkede zayıf yönetimler, bütün bunlar yüzünden siyasi ve ekonomik krizler çıktığında, sosyal çalkantılar yaşandığında zararı kim görüyor? Millet görüyor. Onların ise batan geminin malları misali bu kaostan kendilerine menfaat sağlamaktan başka bir düşünceleri yoktur. Cumhurbaşkanlığı seçimi çıkmaza girdi. Cumhurbaşkanlarıyla başbakanlar birbirine düştüğünde kaybeden kim oluyor? Yine millet. İşte o anayasa kitapçığı fırlatıldığında ertesi gün kur bir anda yüzde 40 fırladı. Kim ödedi? Millet. Bu karmaşayı kendilerine daha fazla alan açmak için kullanmanın hep peşinde oldular. 1970'li yılları unutmadınız değil mi? 1990'lı yılları hatırlıyorsunuz değil mi? 2003 yılına kadar bu ülkenin yaşadığı sıkıntıları bizzat gören kardeşlerim var burada."

Başbakanlığı döneminde önlerine çıkarılan engelleri hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"2007 yılında bize cumhurbaşkanı seçtirmemek için icat ettikleri 367 garabeti ve diğer usulsüzlükler dün gibi gözümüzün önünde. Türkiye 16 Nisan halk oylamasına, bu anayasa değişikliğine durduk yere gelmemiştir. Yeni yönetim sistemi arayışımızın gerisinde asırlar boyu yaşanan sıkıntılar, tecrübeler, ortaya çıkan ihtiyaçlar vardır. Ömründe hiç gocadonu giyip deste çekmeye gitmemiş olanlar milletin derdini de bilmez, o derdin dermanını da bilmez. Siz, badırdayıp duranlara bakmayın. Emin olun, anayasa değişikliğiyle getirilen yeni yönetim sistemi ülkemizin ve milletimizin hayrınadır."

Türkiye'yi bugünlere onca engele, onca badireye rağmen getirdiklerini belirten Erdoğan, şimdi yeni sistemle geleceğe çok daha güçlü bir şekilde taşıyacaklarını ancak bunun için önce 16 Nisan'da sandıkların "Evet'le patlatılması" gerektiğini bildirdi.

- "Tam da bu sebeple"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Birileri diyor ki 'Türkiye'nin bu kadar sorunu var, bunları çözmek için uğraşmak yerine niçin yönetim sistemini değiştiriyorsunuz?' İşte tam da bu sebeple değiştiriyoruz. Türkiye'nin sorunlarının çözümü, şahısların inisiyatiflerine kalmasın diye yönetim sistemini değiştiriyoruz. İstikrarın ve güvenin teminatı şu veya bu kişi değil, bizzat sistemin kendisi olsun diye anayasa değişikliğini istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Özellikle son 3-4 yıldır her cepheden Türkiye'ye yönelik saldırılar yapıldığını, bu saldırılarda terör örgütlerinden ekonomiye, medyadan uluslararası kuruluşlara kadar her aracın kullanıldığını vurgulayan Erdoğan, her saldırıya buna elverişli araçla karşılık vermek, mücadeleyi doğru yöntemlerle sürdürmek gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Mevcut sistem dünkü Türkiye'nin dahi ihtiyaçlarını karşılayamıyordu. Böyle bir sistemle devam etmek göz göre göre ülkeyi krizlerin, çekişmelerin, kavgaların pençesine terk etmek demektir. Şimdi birileri diyor ki 'İşte 10 yıldır işler tıkır tıkır yürüyor, sorun çıkmıyor.' İyi de bunun kerameti sistemden kaynaklanmıyor ki. Son değişikliği şahsıma bağlayanlar var. Şahsi fedakarlıklarla yürüyen bir sistemde ısrar ederek, kendi kendileriyle çelişiyorlar. Biz bu sistemi sadece ve sadece milletimiz için istiyoruz. Türkiye hedeflerine daha kolay ulaşabilsin diye istiyoruz. Eğer 'Tek adam' diyorsanız, tek adamcılık CHP'nin yapısında vardır. CHP'nin il başkanları, o ilin il valisiydi aynı zamanda. Gençler siz bunları bilmezsiniz, bunları babalarınıza, dedelerinize sorun, onlar size söylesin. Hem il başkanı hem vali, bu ülkeyi öyle yönettiler. Tek particilik, tek adamcılık, böyle götürdüler."

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.