Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletin tercihinden korkmamak lazım

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletin tercihinden korkmamak lazım
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Diğer meseleler gibi başkanlık sisteminde de son sözü söyleyecek olan millettir. Millete gitmekten ve milletin tercihinden korkmamak lazımdır." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Diğer meseleler gibi başkanlıksisteminde de son sözü söyleyecek olan millettir. Millete gitmekten ve milletin tercihinden korkmamak lazımdır." ifadesini kullandı.

Erdoğan, Parlamento Dergisi’ne verdiği röportajda, bugüne kadarki tecrübelerin, terörle, ülkenin ve toplumun diğer meseleleri arasında kurulan ilişkilerin doğru olmadığını gösterdiğini bildirdi. Erdoğan, "Terörün karakterinde vahşet vardır, ihanet vardır, ahlaksızlık vardır, hedef gözetmeksizin kan dökme vardır. İşte Ankara ve İstanbul'daki saldırılarda bu gerçeği defalarda gördük." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, "Bir ülke düşünün ki çok sayıda eli kanlı örgüt bir araya gelip kendisine karşı eylem birliği kararı alıyor. Bir ülke düşünün ki tüm dünyanın korkuyla takip ettiği bir başka terör örgütünün hedefleri arasında ilk sırada bulunuyor. Açık konuşmak gerekirse, terörle mücadelemizde yanımızda somut desteğini gördüğümüz çok az dostumuz var. Buna rağmen, hem içeride hem de dışarıda terörle, terör örgütleriyle çok yoğun ve başarılı bir mücadele yürüttüğümüzü düşünüyorum" diye konuştu.

"Amaç Türkiye'yi hedeflerinden uzaklaştırmak"

Erdoğan, önümüzdeki aylarda bu meseleyi tamamen çözeceklerini ve 2023 hedeflerine daha çok odaklanma imkanı bulacaklarına değinerek, bu eylemlerin asıl amacının Türkiye'yi hedeflerinden uzaklaştırmak olduğunu bildiklerini ve buna asla meydan vermeyeceklerini vurguladı.

Yeni anayasa konusunun siyasi tercih meselesi olmaktan çıktığını ve milletin temel bir talebi, beklentisi haline dönüştüğüne işaret eden Erdoğan, "Türkiye'nin yeni anayasasına kavuşmasına engel olmaya çalışan herkesin, bunun hesabını millete vereceğini" ifadesini kullandı.

"Yeni anayasa konusunda yolun sonuna gelinmiştir"

Anayasa hazırlıklarından uzak duranların bir kısımının bu konuda herhangi bir hazırlıkları, düşünceleri olmadığını bildiklerini vurgulayan Erdoğan, şu görüşlere yer verdi:

"Ülkemizde, 'muhalefet tembelliği' diye bir sorun olduğuna inanıyorum. Geçtiğimiz 13 yılı aşkın süredir, muhalefetin herhangi bir konuda gerçekten çalışarak, emek vererek, üreterek bir düşünce, bir teklif, bir proje ortaya koyduğuna şahit olmadım. Türkiye, böyle bir muhalefeti hak etmiyor. Ancak yeni anayasa konusunda artık yolun sonuna gelinmiştir. Muhalefet ne yaparsa yapsın, Türkiye yeni anayasa yolunda mesafe almaya devam edecektir. İdeal olanı bu işin uzlaşmayla neticelendirilmesidir. Ama uzlaşma olmuyorsa o zaman bu işe talip olanlar kendi çalışmalarını ortaya koyarlar ve milletimizin önüne çıkarlar. Böyle samimi bir teşebbüsün Meclisten gereken desteği alacağına yürekten inanıyorum."

"Başkanlık sisteminin tartışılması gayet tabiidir"

Erdoğan, yeni anayasanın sadece mevcut anayasasının yeniden yazımı değil asıl olanın Türkiye'nin yeni bir yönetim anlayışına kavuşması için lazım olduğunu, bu bakımdan yeni anayasa ile birlikte başkanlık sisteminin de tartışılmasının gayet tabii olduğunu belirtti. Erdoğan, mevcut yönetim sisteminin sorunlara çare olmadığının bugüne kadarki tecrübelerle sabit olduğunu da dikkati çekti.

Erdoğan, darbeler ve vesayet yönetimleri altında çok zaman kaybeden, çok enerji israf eden Türkiye'nin, artık kendi tarihine, kültürüne, şartlarına uygun yeni bir yönetim tarzını geliştirip uygulayabilecek güce, olgunluğa, özgüvene kavuştuğuna işaret etti. Erdoğan, dünyada farklı parlamenter sistem uygulamaları gibi pek çok başkanlık sistemi uygulamasının da mevcut olduğunu hatırlattı.

Erdoğan, şunları ifade etti:

"Bunların hepsini elbette inceleyeceğiz ama asıl önemlisi bizim neye ihtiyacımız olduğudur. Başkanlık sistemi uygulamasını, şu veya bu ülkeden aynen almak yerine, kendi ihtiyacımıza göre kendimiz tasarlamalıyız. Milletimizin her geçen gün başkanlık sisteminin ülkemize faydalarını daha iyi anladığına ve bu yöndeki desteğini artırdığına inanıyorum. Sonuçta buna karar verecek olan milletimizin bizatihi kendisidir. Diğer meseleler gibi başkanlık sisteminde de son sözü söyleyecek olan millettir. Millete gitmekten ve milletin tercihinden korkmamak lazımdır."

Suriye'deki gelişmeler

"Allah kimseyi vatansız bırakmasın" temennisinde bulunan Erdoğan, Suriye'den ülkemize gelenleri, tıpkı dünyanın diğer ülkelerinden gelenler gibi misafir olarak gördüklerini belirtti. Suriye toprakları bu insanlar için yeniden yaşanabilir bir yer haline gelene kadar onları misafir etmeyi sürdüreceklerinin altını çizen Erdoğan, "Bunu yapmak bizim, o insanlarla olan uzun ve köklü tarihi, kültürel, sosyal ilişkilerimizin bir gereğidir." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, Türkiye'nin en başından beri Suriye'nin kuzeyinde bir güvenli bölge oluşturulmasını teklif ettiğini hatırlatarak, bu teklifin pek çok ülke lideri tarafından olumlu karşılanmasına rağmen, maalesef uluslararası toplumun ortak iradesi olarak hayata geçirilemediğini bildirdi.

Erdoğan, "Avrupa Birliği ile Türkiye arasında mültecilerle ilgili varılan uzlaşma, aslında Avrupa ülkeleri için bir yüz karasıdır. Tek başına 3 milyon sığınmacıyı barındıran Türkiye'ye karşılık, imkanları bizden katbekat fazla olan 28 Avrupa Birliği ülkesinin çok daha az sayıda mülteciyi koyacak yer bulamaması, gerçekten çok acı bir fotoğraftır" ifadelerini kullandı.

"Günlük programım önceden bellidir"

Bir günlük yaşamına ilişkin detayları da paylaşan Erdoğan, sporculuk yıllarından itibaren düzenli ve disiplinli çalışma tarzına alışkın olduğunu, günlük programının önceden belirlendiğini ve fevkalade haller dışında bu programı aynen tatbik ettiğini bildirdi. Erdoğan, yoğun çalışma temposuna rağmen fırsat buldukça, evde kondisyon aletleriyle spor yapmaya gayret ettiğini belirterek, "Mevsim itibarıyla, arkadaşlarımla açık havada spor yapmaya da başladım. İmkanlar ölçüsünde spor çalışmalarımı sürdürüyorum." ifadesini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.