Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kuveyt Ziyareti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kuveyt Ziyareti
DEİK Türkiye-Kuveyt İş Konseyi Başkanı Ekşi:

ANKARA (AA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Kuveyt İş Konseyi Başkanı İbrahim Ekşi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kuveyt'e yapacağı ziyaretiyle kurulacak bağların, Türkiye'nin hem bu ülkeyle hem de diğer Körfez ülkeleriyle ticaretini önemli oranda artıracağını bildirdi.

Ekşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  Kuveyt'in, Türkiye'nin Körfez bölgesine açılan en önemli kapısı olduğunu ifade etti. İki ülke arasındaki ticari ilişkileri artırmak için ülke olarak önemli bir gayret gösterdiklerini anlatan Ekşi, buna rağmen, özellikle dış ticaretin istenilen seviyede olmadığını söyledi. 

Türkiye ile Kuveyt arasında, 2014 yılında 600 milyon dolara yaklaşan bir dış ticaret hacminin bulunduğunu hatırlatan Ekşi, bunu kısa zaman içinde en az 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. 

Kuveyt ekonomisinin büyük oranda petrol gelirlerine bağlı olduğuna işaret eden Ekşi, son zamanlarda düşen petrol fiyatlarının sonucu olarak, ülkenin planladığı yatırımlarda biraz yavaş davrandığını bildirdi. İbrahim Ekşi, Türk firmalarının şu anda Kuveyt'te takip ettiği ve yürüttüğü önemli projeler olduğunu belirterek, liman ve Kuveyt Havalimanının genişletilmesinin bunların başında geldiğini söyledi. 

Kuveyt'te ticaretin ana unsurunun güven olduğunu vurgulayan Ekşi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu ülkeye ziyaretiyle kurulacak bağların, Türkiye'nin hem Kuveyt'le hem de diğer Körfez ülkeleriyle ticaretini önemli oranda artıracağını ifade etti. 

- Kuveyt ekonomisi 

Ekonomi Bakanlığının verilerine göre, Kuveyt'in ekonomisi büyük oranda petrole dayanıyor. Ülkenin gelirlerinin ve gayri safi yurtiçi hasılasının önemli bir bölümü petrolden kaynaklanıyor.

Ekonomik performansı genel olarak petrol fiyatlarında yaşanan dalgalanma ile paralellik gösteren Kuveyt'te son yıllarda petrol gelirlerindeki azalma ve siyasi gerilimler nedeniyle kamu harcamaları sınırlandırıldı. Buna karşın, ekonominin hidrokarbon sektörüne dayanması ve önemli rezervlere sahip olunması nedeniyle ilerleyen dönemde petrol fiyatlarında görülebilecek düşüşlerin olumsuz etkisinin az olması bekleniyor. 

Kuveyt belli başlı sermaye ihraç eden ülkeler arasında yer alıyor. Kuveyt Yatırım İdaresi'nin kurumsal yatırım stratejisi açısından, yönetilen fonlar çeşitli ülkelerde uzun vadeli yatırımlarda değerlendiriliyor. Bu noktada riskli yüksek getiriden çok, uzun vadeli istikrarlı getirilere önem veriliyor. 

- Dış ticaret 

Türkiye ile Kuveyt arasındaki ticari ilişkilerin geçmiş yıllar itibarıyla seyrine bakıldığında, dış ticaret dengesinin geleneksel olarak Türkiye'nin lehine olduğu görülüyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi, bölgede yaşanan istikrarsızlık nedeniyle, geçen yıl yüzde 9 azaldı. Irak'taki gelişmelerin olumsuz etkisi nedeniyle Türkiye, Kuveyt pazarına olan coğrafi yakınlık avantajını tam olarak kullanamıyor.

Geçen yıl iki ülke arasında gerçekleşen ticaret hacmi 568 milyon dolar oldu. Türkiye'den Kuveyt'e yapılan ihracat 372,5 milyon dolar, Türkiye'nin Kuveyt'ten yaptığı ithalat ise 196,2 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye'nin toplam ihracatı içinde Kuveyt'in payı binde 2 seviyelerinde bulunuyor. 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.