'Cumhurbaşkanı'nın Konuşması, Darbe Girişiminin Kırılma Noktası Oldu'

'Cumhurbaşkanı'nın Konuşması, Darbe Girişiminin Kırılma Noktası Oldu'
Emekli albay Başbuğ, "Darbe girişiminin Kırılma noktasının şah damarı şu cümleydi, Cumhurbaşkanımız, ‘Merak etmeyin, uçağa bineceğim ve halkımın arasına geleceğim’ dedi ve dediğini yaptı." dedi

İZMİR (AA) - İzmir'de beraatle sonuçlanan "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" davasının iki numaralı sanığı emekli Albay Coşkun Başbuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, darbe girişiminin olduğu akşam TRT'de okunan korsan bildiri sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telefonla canlı yayına bağlanarak, "tarihi" konuşma yapmasının, kalkışmanın en önemli kırılma noktalarından biri olduğunu vurgulayarak, "Canlı ve diri ve direnen lideri gördüğü an millette bir rahatlama oldu." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın halkı meydanlara davet ettiğinde milletin devletine sahip çıkarak meydanlara koştuğunu hatırlatan Başbuğ, daha önceki darbelerin bu yapılmadığı için başarılı olduğunu söyledi.

Darbenin kırılma noktası
Başbuğ, Erdoğan'ın konuşmasında çok önemli bir ayrıntıya dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Kırılma noktasının şah damarı şu cümleydi, Cumhurbaşkanımız dedi ki, ‘Merak etmeyin, uçağa bineceğim ve halkımın arasına geleceğim’ dedi ve dediğini yaptı. Zaten bu beklenti her şeyi bitirdi. Bu cümle millete rahat bir nefes aldırdı, örgütte de inanılmaz bir paniğe yol açtı. Cumhurbaşkanımızın zamanında söylediği bir cümlesi vardı. Konu dışı olduğu halde, elini göğsüne vurarak, ‘Merak etmeyin, biz kefenimizi giydik’ dedi. O an eminim birçok kesim bu cümlenin ne anlama geldiğini anlamadı. İşin içinde olan, bu örgüte karşı yıllarını vermiş biri olarak o cümlenin nereye mesaj olduğunu çok iyi anladığımdan rahatlamıştım ki Cumhurbaşkanımız bu sözün gereğini yaptı. O uçağa kefeniyle binmek cesaret ister. Direkt hedefsiniz. Tarihte ilk ve sondu. Her şeyi, ölümü göze alıp halkın arasına girdi. En büyük kırılma burada başladı."

Birinci Ordu Komutanı Ümit Dündar'ın "Bildiri korsandır, devletimiz ordumuz görevinin başındadır" açıklamasının da çok önemli bir kırılma olduğunu belirten Başbuğ, "Başbakanımızın tarihi cümleleri, cımbızla seçilmiş cümleleri de öyle. 'Bu korsan bildiridir, itibar etmeyin' sözü, çok önemli işlevi olan sözdü. Bu noktada da örgütte çözülme başladı. Komutanlarımız da bu cümlelerin üzerine rehin alanların nefes alışlarının değiştiğini ifade etti. Başta yaradanın, sonra bu önlemlerle büyük bir belayı defettik." dedi.

Başbuğ, darbelerin esasının "kitleleri bölmek" üzerine dayandığını dile getirerek, "Karşılıklı çatıştırmak, karşılıklı kırmaktır. Bu, dış gücün arayıp da bulamadığı ortamdır. (Korsan bildirideki cümleler) Bir kesimi harekete geçirmeye yönelik özenle seçilmiş kasti cümleler. Gençliğe hitabeden gaflet, delalet ve hıyanet, bir yerlere mesajdı. Allah’tan ülke ve millet bu oyuna gelmedi. Başbakanımızın gözlerinin dolduğu, direksiyonda türbanlı da çağdaş giyimli de var, bu manzarayı görünce gözlerim doldu dediği de o. Meydanlara çıkınca her kesimden insan görürsünüz. Hepsinin ortak noktası ‘Biz darbe istemiyoruz. Biz halkın iradesine saygılıyız, devletimize sahip çıkıyoruz’ mesajıdır. İktidarın bir olalım, birlik olalım mesajının altında yatan da buydu." diye konuştu.

Muhabir:GÜLCAN KAPLAN

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.