Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde muhtarlar toplantısı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde muhtarlar toplantısı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1)- "Bugün yaşadığımız hadiselerin perde arkasında bizi yeniden o acı günlerin gerisine düşürmek niyeti var. Bir dönem hakimiyet ve etki alanı 24 milyon kilometrekareyi bulan Osmanlı Devleti, 1913 yılında dahi 5 milyon kilometrekar

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün yaşadığımız hadiselerin perde arkasında bizi yeniden o acı günlerin gerisine düşürmek niyeti var. Bir dönem hakimiyet ve etki alanı 24 milyon kilometrekareyi bulan Osmanlı Devleti, 1913 yılında dahi 5 milyon kilometrekareye yakın toprağa sahipti. Biz böyle bir millettik. 1913'den 1923'e kadar geçen sürede yaşadığımız büyük yıkımların ardından cumhuriyetimizi kurduğumuzda sonradan topraklarımıza katılan Hatay ile birlikte 780 bin kilometrekare vatan toprağı elimizde kalmıştır" dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Antalya, Amasya, Ankara, Bolu, Gaziantep, İstanbul, Kahramanmaraş, Muğla, Niğde, Sakarya ve Şanlıurfa'dan gelen muhtarlarla bir araya geldi.

Bir yılı aşkın süredir yapılan muhtarlar buluşmasının 21'incisini gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, "Ülke ve millet olarak kritik günlerden geçtiğimiz bir dönemde gerçekleştirdiğimiz bu toplantının birliğimizin, kardeşliğimizin, beraberliğimizin bir sembolü olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

Mehmet Akif Ersoy'un "Ayrılık Hissi Nasıl Girdi Beyninize" isimli şiirinden "Sizi bir aile efradı yaratmış Yaradan / Kaldırın ayrılık esbabını artık aradan / Diye dursun atalar: 'Kal'a içinden alınır.' / Yok ki hiç bir kişiden... Millet-i merhume sağır / Girmeden tefrika bir millete, düşman giremez / Toplu vurdukça yürekler, onu top sindiremez" dizelerini okuyan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mehmet Akif babasından dolayı Arnavutluk ve Balkanları, annesinden dolayı Buhara'yı ve Orta Asya'yı yakından bilen, oralarda acıları yüreğinde hisseden bir münevverdir. Bugün aydın diye, yazar diye, akademisyen diye ortaya çıkıp kendi ülkesine ve milletine düşmanlık edenlerin tersine, Mehmet Akif ülkesini çok sevmiştir, milletini çok sevmiştir. Bu uğurda çok sevdiği vatanından dahi uzak kalmayı göze alan Akif'i bir kez daha rahmetle, minnetle yad ediyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında Ersoy'un, "Tarihi tekerrür diye tarif ediyorlar, hiç ibret alınsaydı tekerrür mü ederdi" sözlerini aktararak, "Maalesef bugün ülkemiz bir kez daha ibret alınmadığı için 200 yıldır tekerrür eden bir sürecin içine girmiştir" dedi.

- "Yaşadığımız hadiselerin perde arkasında..."

Türkiye'nin büyük ölçüde Balkan Savaşları ve 1. Dünya Savaşı'ndan alınan derslerin ürünü olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bugün yaşadığımız hadiselerin perde arkasında bizi yeniden o acı günlerin gerisine düşürmek niyeti var. Bir dönem hakimiyet ve etki alanı 24 milyon kilometrekareyi bulan Osmanlı Devleti, 1913 yılında dahi 5 milyon kilometrekareye yakın toprağa sahipti. Biz böyle bir millettik. 1913'den 1923'e kadar geçen sürede yaşadığımız büyük yıkımların ardından cumhuriyetimizi kurduğumuzda sonradan topraklarımıza katılan Hatay ile birlikte 780 bin kilometrekare vatan toprağı elimizde kalmıştır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, elde kalan bu vatan toprağındaki devletin, Türk'üyle, Kürt'üyle, Laz'ıyla, Çerkez'iyle, Gürcü'süyle, Boşnak'ıyla, Roman'ıyla, Arap'ıyla kendini bu ülkeye ait hisseden, bu ülkenin bir parçası olarak kabul eden herkesle birlikte kurulduğuna dikkati çekerek, "Bugün birileri çıkmış bu büyük bütünün bir parçasını bizden koparmak için içeride ve dışarıda bir oyun çeviriyor. Et tırnaktan nasıl ayrılmazsa, kardeş kardeşi nasıl reddedemezse bizim de 79 milyon vatandaşımızdan tek birini dahi feda etme, gözden çıkarma lüksümüz yoktur" diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.