Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (2)

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (2)
"(Alman şirketlerine soruşturma başlatıldığı iddiaları) FETÖ soruşturması kapsamında, FETÖ şirketlerinin bağlantılarının olabileceği birtakım şirketlerle ilgili bilgi paylaşımı talebi var. Bu bir soruşturma değil, bu başka bir şey ama bunu Alman basını al

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Alman şirketlerine yönelik soruşturma başlatıldığı iddialarıyla ilgili, "FETÖ soruşturması kapsamında, FETÖ şirketlerinin bağlantılarının olabileceği birtakım şirketlerle ilgili bilgi paylaşımı talebi var. Bu bir soruşturma değil bu başka bir şey ama bunu Alman basını aldı köpürttü. 'Alman şirketlerine yönelik soruşturmalar başladı, kayyumlar atanacak falan gibi garip, paranoyak bir yayın yapıldı geçtiğimiz bir hafta on gün içinde. Sonra da Alman Dışişleri Bakanının açıklaması geldi. Böyle bir şey söz konusu değil." dedi.

Kalın, Habertürk Televizyonunda katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

İbrahim Kalın, "Alman şirketleriyle ilgili bir soruşturma konusu var. Başbakan Binali Yıldırım Alman şirketlerinin yetkilileriyle bir araya geldi. Bu kriz aşıldı mı?" şeklindeki soruya karşılık, krize yol açacak objektif şartların bulunmadığını söyledi.

Alman Dışişleri Bakanının çok farklı siyasi saiklerle açıklama yaptığını belirten Kalın, Alman vatandaşlarının, Alman şirketlerinin güvende olmadığı, şirketlerin yatırımlarının güvence altında olmadığı yönündeki açıklamaların hiçbir nesnel karşılığı ve temeli bulunmadığını vurguladı.

Alman şirketleri konusunun gündeme getirildiğine dikkati çeken Kalın, bu konuyla ilgili soruşturmanın olmadığını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığını anımsattı.

Kalın, "FETÖ soruşturması kapsamında, FETÖ şirketlerinin bağlantılarının olabileceği birtakım şirketlerle ilgili bilgi paylaşımı talebi var. Bu bir soruşturma değil bu başka bir şey ama bunu Alman basını aldı köpürttü. 'Alman şirketlerine yönelik soruşturmalar başladı, kayyumlar atanacak falan gibi garip, paranoyak bir yayın yapıldı geçtiğimiz bir hafta on gün içinde. Sonra da Alman Dışişleri Bakanının açıklaması geldi. Böyle bir şey söz konusu değil." dedi.

- "İş dünyasının bu konuda çok daha zihni açık"

Bugün Başbakan Binali Yıldırım'ın Alman firmalarının Türkiye'deki temsilcileriyle, geçen hafta da Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Alman şirketlerinin üst yöneticileriyle görüştüğünü anımsatan Kalın, "Bence şirketler ikna oldular. İş dünyasının bu konuda çok daha zihni açık. Birtakım siyasi hesaplarla hareket etmiyor, yaptığı işe bakıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kalın, Almanya ve bazı Avrupa ülkelerinin, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında erken ve net tavır almadıklarını, FETÖ'nün darbe girişiminin boyutlarını kavramak istemediklerini söyledi.

Özgürlüğün, hukukun üstünlüğünün vatanının Avrupa olarak gösterildiğine ancak bu değerleri ortadan kaldırmak için yapılan darbe girişimi karşısında Avrupa'nın ikircikli bir tutum içinde bulunduğuna ve geç tepki verdiğine dikkati çeken Kalın, şöyle devam etti:

"15 Temmuz darbe girişiminden kaç ay sonra bir Avrupalı lider Türkiye'ye geldi? 3-3,5 ay sonra geldiler. Bir Avrupa ülkesinde olsaydı böyle bir şey düşünebiliyor musunuz? Fransa'da terör saldırısı oldu kol kola girip yürüyüşler yaptılar. Doğru bir şeydi yapsınlar ona itirazımız yok. Teröre hepimiz karşıyız, darbe girişimi de bir terördü. Biz burada 250 insanımızı kaybettik. Ertesi gün gelmeleri gerekirdi, ikinci gün gelmeleri gerekirdi. Gelmediler."

- "Suni krizlerin bir kenara konulması çabası içindeyiz"

Alman basınında her gün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili akılla, mantıkla, vicdanla izah edilemeyecek haberlerin, yorumların yer aldığını anlatan Kalın, Erdoğan karşıtlığının bu ülkede prim yaptığını, oy getirdiğini söyledi.

Türkiye-Almanya ilişkilerine yönelik suni krizlerin bir kenara konulması çabası içinde olduklarını vurgulayan Kalın, Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarının Avrupalı ve Alman makamlar nezdinde ciddiye alınması beklentisi içinde olduklarını bildirdi.

PKK'nın Almanya'daki örgütlenmesinin 20 yıllık tarihi olduğuna dikkati çeken Kalın, PKK'nın terör örgütü olduğunu söyleyen Almanya'nın, sokaklarında bu örgütün cirit atmasına izin verdiğini dile getirdi.

Kalın, referandum sürecinde "evet" kampanyası kapsamında Almanya'ya gitmek isteyen bakanların ve milletvekillerinin engellendiğini hatırlatarak, bu ülkede PKK ve iltisaklı grupların serbestçe "hayır" kampanyaları yürüttüğünü ve Cumhurbaşkanı Erdoğan hedef gösterilerek gösteriler yapıldığını anlattı.

- "Teyit ya da tekzip etme imkanımız yok"

FETÖ üyesi olan ve hakkında tutuklama kararı bulunan birçok kişinin Almanya'ya ve Avusturya'ya kaçtığını belirten Kalın, program sunucusunun "Adil Öksüz'ün de orada olduğu söyleniyor." şeklindeki sözlerine karşılık, "Söyleniyor. Teyit ya da tekzip etme imkanımız yok şu anda ama bununla ilgili İçişleri Bakanlığımızın da MİT Müsteşarlığımızın da yoğun çalışmaları devam ediyor." dedi.

Kalın, şunları söyledi:

"Türkiye karşıtı bu tür gruplar, örgütler, illegal terör örgütleri, bunlara mensup şahıslar Avrupa'nın birçok yerinde gayet rahat hareket edebiliyorlar. Ben orada çok basit bir soru soruyorum; Türkiye olarak Almanya'ya karşı terör faaliyetlerinde bulunan herhangi bir grubun, Türkiye'de bu tür eylemler yapmalarına izin versek, onları alsak bilmem ne makamında ağırlasak, onları övsek, kamuoyunun önüne meşru, mazlum aktörler olarak çıkartsak Almanya'nın tepkisi ne olur? Bize bunun cevabını veremiyorlar. Dolayısıyla Almanya'nın Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarını dikkate almasını bekliyoruz. Bunu yapmadıkları müddetçe kendileriyle çelişkiye düşerler, müttefiklik ilişkisini de zora sokarlar."

Alman şirketlerinin olup biteni gördüğünü, Türkiye'de bir yıldır tek bir Alman şirketine yönelik aleyhte soruşturma ya da kayyum atamasının olmadığını vurgulayan Kalın, "Olmayacağı teminatını da veriyoruz ama bunu siyasi bir istismar malzemesi yapmaları Türkiye'den çok Almanya'ya kaybettirir." dedi.

- "Bugüne ve yarına odaklanmakta fayda var"

Tuğrul Türkeş'in kabine dışında kalmasının ardından yaşanan tartışmalara ilişkin değerlendirmeleri sorulan Kalın, şunları kaydetti:

"Türkiye, 7 Haziran-1 Kasım tarihleri arasında zor bir dönemden geçti. Hatta şunu görmek lazım; Orada ülkenin hükümetsiz kalmaması için herkes bir çaba sarfetti, bir gayret gösterdi. Birçok görüşmeler yapıldı. Sayın Davutoğlu, o zaman başbakandı. Cumhurbaşkanımız o süreci hassasiyetle yürüttü ki bir kriz olmasın. 7 Haziran'da ortaya çıkan tablo ülkeye kaybettirmesin diye. Şimdi tabi bütün bunlar, geri gidip baştan sona konuşulabilir. Şimdi önümüzde yeni bir süreç var. Bugüne ve yarına odaklanmakta fayda var. Siyasette bu tür muhasebeler olur. Zaman zaman karşılıklı serzenişler olabilir."

Türkiye'nin etrafında yeterince sorun bulunduğunu belirten Kalın, bütün bunlara rağmen Türkiye'nin her gün güçlenerek yoluna devam ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve ekibinin bu kritik geçiş sürecinde verdiği desteğin çok kıymetli olduğunu, bu yapıcı gündemle devam edilmesinin büyük önem arzettiğini de sözlerine ekledi.

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.