'DAEŞ Ezidi soykırımı yaptı'

'DAEŞ Ezidi soykırımı yaptı'
BM Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Pinheiro, "DAEŞ soykırım işledi ve işlemeye devam ediyor. DAEŞ'in elindeki kadın, erkek ve çocuk bütün Ezidiler korkunç bir vahşete maruz kaldı." dedi

Birleşmiş Milletler (BM) Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, terör örgütü DAEŞ'in Suriye'de Ezidilere yönelik soykırım yaptığını, savaş suçu işlediğini açıkladı.

Komisyon terör örgütü DAEŞ'in Ezidilere yönelik işlediği suçları ortaya koyan raporunu açıkladı.

DAEŞ'ten kaçanlar, dini liderler, sağlık personelleri, avukatlar, kaçakçılar, aktivistler ve gazeteciler olmak üzere toplam 45 kişiyle görüşülerek hazırlanan raporda, terör örgütü DAEŞ'in Ezidilere yönelik soykırım uyguladığı belirtildi.

Komisyon Başkanı Paulo Sergio Pinheiro, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında rapora ilişkin, "DAEŞ soykırım işledi ve işlemeye devam ediyor. DAEŞ'in elindeki kadın, erkek ve çocuk bütün Ezidiler korkunç bir vahşete maruz kaldı." dedi.

"3 bin 200 kadın ve kız çocuğu hala DAEŞ'in elinde"
DAEŞ'in 3 Ağustos 2014'te Irak'ın Sincar bölgesini ele geçirmesinin ardından Ezidileri zorla Suriye'ye götürdüğünü belirten Pinheiro, DAEŞ'in Ezidi kadınları seks kölesi haline getirerek, işkence ve insanlık dışı muameleye maruz bırakarak ve öldürerek "Ezidi kimliğini silmeye" çalıştığını ifade etti.

Pinheiro, "DAEŞ'in elinde hala 3 bin 200 Ezidi kadın ve kız çocuğu var. DAEŞ'in Sincar bölgesine saldırısının üzerinden iki yıl geçti ama şimdiye kadar bu insanları kurtarmak için hiçbir şey yapılmadı, kurtarma operasyonları düzenlenmedi. Uluslararası topluma bu konuda harekete geçmesi çağrısında bulunuyoruz." dedi.

BM Güvenlik Konseyi'ne "soykırımı tanı" çağrısı
BM Güvenlik Konseyi'ne terör örgütü DAEŞ'in Ezidilere uyguladığı soykırımı tanıması ve Ezidilerin kurtarılması için harekete geçmesi çağrısında bulunan Pinheiro, insanlığa karşı işlenen bu suçların Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne de taşınması gerektiğini vurguladı.

"Ezidi kadın çocuklarıyla beraber 7 kez satıldı"
Ezidi kadınların ve kız çocuklarının evli olup olmamasına göre 200 dolar ila bin 500 dolar arasında seks kölesi olarak defalarca satıldığına dikkat çekilen raporda, "Ezidi bir kadın 11 ay boyunca çocuklarıyla beraber 7 kez satıldı." denildi.

Raporda, DAEŞ'in elindeki Ezidileri, ailelerinin 10 bin ila 40 bin dolar ödeyerek kurtardığı ifade edildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.