DAEŞ ile mücadele

DAEŞ ile mücadele
ABD, Musul'un yıl sonuna kadar DAEŞ'ten temizlenmesi ihtimalini güçlü bulmuyor

WASHINGTON (AA) - Amerikalı askeri yetkililer, terör örgütü DAEŞ'in kontrolündeki Irak'ın Musul kentinde 10 bin kadar militan bulunduğunu, kentin DAEŞ'ten yıl sonuna kadar geri alınabileceğine dair tahminleri iyimser gördüklerini bildirdi.

ABD öncülüğünde DAEŞ'e karşı yürütülen Doğal Kararlılık Operasyonu sözcülerinden Albay Christopher Grave, telekonferans yöntemiyle Pentagon'daki gazetecilere açıklama yaptı.

Albay Grave, her biri 2-3 bin kişiden oluşan ve sayıları 8 ila 12 arasında değişen Irak ordusu birlikleri ile Peşmerge güçlerine ait iki birliğin Musul'un geri alınması için yürütülen askeri faaliyetler içinde olduğunu söyledi.

Iraklı yetkililerin Musul'un geri alınması için bu yıl sonunu işaret eden bir öngörüsü bulunduğunu kaydeden Grave, bu süre içinde kentin DAEŞ militanlarından temizlenip temizlenemeyeceğine dair bir tahminde bulunamadıklarını, Iraklıların tahminlerini iyimser bulduklarını belirtti.

Grave, "Iraklılar hala bu plan üzerinde çalışıyorlar. Biz onların planlarını destekliyoruz ancak bu süreci hızlandırmanın yollarını da arıyoruz" dedi.

Amerikalı komutan, Suriye'nin kuzeyinde bazı bölgelerin DAEŞ'ten alındığı ancak Irak'ta ilerlemenin çok yavaş olduğunun hatırlatılması üzerine ise askeri yapıların farklılığı ile coğrafi şartlara işaret etti.

Grave, "Fırat ve Dicle vadilerinden DAEŞ'i söküp atmak, Suriye'deki Haseke, El Havl ve Şeddadi'deki gibi açık çöl saldırılarından daha farklı" diye konuştu. Grave, ayrıca Irak ordusunun hala yapılanma sürecinde olduğunu, "bir ordu hızında" ilerlediğini, bunun da süreci yavaşlattığını söyledi.

Musul'da el yapımı patlayıcıların yerleştirildiği dar sokaklardan DAEŞ militanlarının temizlenmesinin zorluğuna değinen Albay Grave, ayrıca Musul'daki DAEŞ militanlarının ailelerini kentin dışına göndermeye başladığını, örgüt yönetiminin de militanlara ödediği maaşları düşürdüğünü belirtti.

DAEŞ, Irak'ın ikinci büyük kenti olan Musul'u 2014 yılının ortalarında ele geçirmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.