DAEŞ operasyonlarında 454 kişi tutuklandı

DAEŞ operasyonlarında 454 kişi tutuklandı
Terör örgütü DAEŞ'e yönelik Türkiye genelinde bugüne kadar yapılan operasyonlarda 454 kişi tutuklanırken, 24 kişi de hüküm giydi- Yıl başından bu yana gerçekleştirilen operasyonlarda ise 820 kişi gözaltına alındı, bunlardan 190'ı tutuklandı- Suriye'deki t

MALATYA (AA) - VOLKAN KAŞİK - Terör örgütü DAEŞ'e yönelik yurt genelinde bugüne kadar yapılan operasyonlarda, 454 kişi tutuklanırken, 24 kişi de hüküm giydi. Ülke genelinde son 4 ayda gerçekleştirilen operasyonlarda ise gözaltına alınan 820 şüpheliden 190'ı tutuklandı.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye genelinde polis, jandarma ve hudut birliklerinin son 4 ayda yürüttüğü çalışmalar sonucu çok sayıda DAEŞ üyesi gözaltına alındı, örgüte ait doküman, silah ve mühimmat ele geçirildi.

Yılın 3 ayında gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınan 693 şüpheliden 160'ı tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Terör örgütü DAEŞ'e yönelik çalışmalar nisan ayında da devam etti.

İzmir ve Şanlıurfa'da 1 Nisan'da terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonda gözaltına alınan 17 kişiden 10' tutuklandı. İzmir'de yakalanan terör örgütü üyelerinin Suriye'ye geçerek çatışmalara katıldıkları, çatışma bölgelerine eleman gönderdikleri, Adana ve Mersin'de HDP'ye yönelik bombalı eylem yapan ve canlı bomba olma ihtimaline karşı aranan Savaş Yıldız'ı eğittikleri öne sürüldü.

Gaziantep'te 2 ve 3 Nisan'da DAEŞ terör örgütü üyesi yabancı uyruklu 9 kişi yakalandı. Bu kişilerin üzerilerinde yapılan aramada, bir tabanca ve şarjörü, 6 fişek ile 30 kalaşnikof piyade tüfeği fişeği ele geçirildi.

Kilis'te 5 Nisan'da terör örgütü DAEŞ ile irtibatlı oldukları iddiasıyla 4 kişi yakalandı.

Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde terör örgütü DAEŞ'ten kaçan 5 kişi yakalandı. Şüphelilerin üstlerinde ve yanlarındaki çantalardaki aramalarda 7 cep telefonu, 5 bilgisayar, 1 kuru sıkıdan bozma tabanca ve buna ait şarjör, 1 kalaşnikof şarjörü ve çok sayıda hard disk ele geçirildi. İl Jandarma Komutanlığındaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlılardan H.O, K.O, E.S. ve M.S. tutuklandı, S.S. ise serbest bırakıldı.

Gaziantep'te 7 Nisan'da güvenlik güçlerinin yol kontrollerinde DAEŞ üyesi bir terörist, 9 Nisan'da da DAEŞ'e katılmak üzere Suriye'ye geçmeye çalışan 2 kişi yakalandı. 13 Nisan'da da Gaziantep'te Suriye sınırından Türkiye'ye yasa dışı yollarla girmeye çalışan terör örgütü DAEŞ üyelerinden biri etkisiz hale getirildi, 3 kadın sağ yakalandı. Yakalanan kadınlardan 2'sinin Fas, diğerinin ise Türk uyruklu olduğu belirtildi. Karkamış İlçe Jandarma Komutanlığına götürülen ve DAEŞ üyesi olduğu belirtilen şüpheliler, ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' ve ''özel güvenlik bölgesini ihlal'' suçundan gözaltına alındı.

İstanbul'da 8 Nisan'da DAEŞ bağlantılı suç örgütüne yönelik operasyonda 6 kişi yakalandı.

Antalya'da 11 Nisan'da terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonda gözaltına alınan 8 kişiden biri tutuklandı, 7'si adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde 14 Nisan'da terör örgütü DAEŞ üyesi olduğu ileri sürülen 2 zanlı gözaltına alındı.

Kilis, Gaziantep ve Hatay'da 15 Nisan'da Suriye'den Türkiye'ye geçmeye çalışan 7 kişi yakalandı, şüphelilerden biri çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Gaziantep'in Oğuzeli ve Karkamış ilçelerinde 21 Nisan'da Suriye'ye geçmeye çalışan terör örgütü DAEŞ üyesi 2'si yabancı uyruklu 7 kişi yakalandı. Şüpheliler hakkında "terör örgütü DAEŞ'e üye olmak ve askeri yasak bölgeyi ihlal etmek" suçlarından işlem başlatıldı. Yabancı uyruklu W.W.H.H. ve G.P.J.H. ise sınır dışı edilmek üzere İl Emniyet Müdürlüğüne teslim edildi.

Adana'da 22 Nisan'da terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonda yakalanan 2 kişi, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Konya'da 23-27 Nisan'da terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonlarda gözaltına alınan 11 kişiden 2'si hapis cezası aldı.

Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde 23 Nisan'da yasa dışı yollarla Suriye'den Türkiye'ye geçmeye çalışan yabancı uyruklu DAEŞ terör örgütü mensubu 8 terörist gözaltına alındı.

Kilis'in Elbeyli ilçesinde 25 Nisan'da Türkiye'den Suriye'ye geçmeye çalışan yabancı uyruklu 5 kişi yakalandı.

Çankırı'da terör örgütü DAEŞ'e yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 6 kişi emniyetteki sorgularının ardından adliyeye gönderildi. Cumhuriyet Savcısı, sorgunun ardından 4 kişiyi salıverirken, L.D. ve E.D'yi tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk etti. Mahkemece, L.D. ve E.D. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Antalya'da 26 Nisan'da terör örgütü DAEŞ'e yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 7 kişiden 4'ü tutuklandı.

Hatay'ın İskenderun ilçesinde güvenlik güçlerinin yol kontrollerinde, Elazığ HDP Palu İlçe Başkanı Hüseyin Demirtaş'ın oğlu Yusuf Demirtaş, terör örgütü DAEŞ'e üye olduğu iddiasıyla tutuklandı.

Kilis'in Elbeyli ilçesinde 28 Nisan'da Suriye'den Türkiye'ye yasa dışı yollardan girmeye çalışan terör örgütü DAEŞ mensubu 3 terörist yakalanarak gözaltına alındı.

Kocaeli, Kayseri ve Ankara'da düzenlenen eş zamanlı operasyonda terör örgütü DAEŞ üyesi oldukları iddiasıyla gözaltına alınan 5 kişi çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Konya'da 30 Nisan'da terör örgütü DAEŞ'e yönelik düzenlenen operasyonda 8 kişi yakalandı.

Ülke genelinde bugüne kadar yapılan tüm operasyonlarda ise 454 kişi tutuklanırken, bunlardan 24'ü hüküm giydi.

- TSK'dan DAEŞ'e büyük darbe

TSK, mart ayında olduğu gibi nisan ayında da Suriye ve Irak'taki bazı DAEŞ hedeflerini fırtına obüsleriyle vurdu.

Askeri kaynaklarından verilen bilgilere göre 09 Ocak 2016'dan 25 Nisan'a kadar, Suriye tarafındaki DAEŞ mevzilerinden yapılan saldırılara karşılık Türkiye, uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde misliyle mukabelede bulundu.

Türkiye tarafından çeşitli ateş destek vasıtalarıyla gerçekleştirilen 5 bin 330 atışta DAEŞ'e ait çok sayıda silah mevzisi, barınak ve sözde karargah olarak kullanılan binalar imha edilirken, 370 terörist etkisiz hale getirildi. Aynı tarihler arasında düzenlenen 167 hava harekatında da 492 DAEŞ mensubu etkisiz hale getirildi.

- DAEŞ hedefleri vuruldu

Irak'ın kuzeyinde bulunan Başika'daki Gedu üs bölgesine DAEŞ unsurlarınca 19 Nisan'da saldırı düzenlendi. Hedef alınan Türk Silahlı Kuvvetlerine ait tankın, mevzi değiştirerek saldırının yapıldığı binayı ve kaçmaya çalışan teröristlerin araçlarını vurması sonucu, DAEŞ mensubu 32 terörist etkisiz hale getirildi.

25 Nisan'da ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları, Azez'e bağlı Havar Kilis ve çevresindeki DAEŞ hedeflerini bombaladı. Düzenlenen hava harekatında DAEŞ'e ait 3 katyuşa rampası imha edilirken, 30'a yakın terörist etkisiz hale getirildi.

Yine aynı tarihte Halep'in kuzeyinde, sınıra 6, Kilis'e 21 kilometre mesafede atış hazırlığında olan DAEŞ terör örgütüne ait füze rampasının bulunduğu alanın, fırtına obüsleriyle ateş altına alınması sonucu 8 terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi, füze rampası imha edildi.

26 Nisan'da Halep'in kuzeyinde sınıra 12, Kilis'e 26 kilometre mesafede atış hazırlığındaki DAEŞ rampaları imha edildi, örgüte ait bir bina vuruldu ve 11 terörist etkisiz hale getirildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.