"Daha fazla paraya ihtiyaç duyulacağı çok açık"

"Daha fazla paraya ihtiyaç duyulacağı çok açık"
AP Başkan Yardımcısı Guillaume:- "(3 milyar avroluk AB desteği) Binlerce Suriyelinin daha Türkiye’ye girmek istediği mevcut durum göz önünde bulundurulduğunda daha fazla paraya ihtiyaç duyulacağı çok açık"- "Neler olduğunu kendi gözlerimizle görmek istedi

ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Avrupa Parlamentosu (AP) Başkan Yardımcısı Sylvie Guillaume, sığınmacıların ihtiyaçları için Türkiye’ye verilecek 3 milyar avroluk Avrupa Birliği (AB) desteğine ilişkin, “Binlerce Suriyelinin daha Türkiye’ye girmek istediği mevcut durum göz önünde bulundurulduğunda daha fazla paraya ihtiyaç duyulacağı çok açık” dedi.

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların durumunu değerlendirmek üzere AP Sivil Haklar, Adalet ve İçişleri Komisyonu üyeleriyle Ankara’da bulunan AP Başkan Yardımcısı Guillaume, sığınmacı krizinin çözümünde Türkiye’nin rolünü AA muhabirine değerlendirdi.

- "Kendi gözlerimizle görmeye geldik"

Gaziantep'in Nizip ilçesindeki sığınmacı kampını ziyaret ettikten sonra Ankara’ya gelen Guillaume, “Neler olduğunu kendi gözlerimizle görmek istedik. Türk yetkililerle ve sivil toplum örgütleriyle görüştük. Buraya gelerek Türkiye’nin ve vatandaşlarının sığınmacılar için ne kadar çok çaba harcadığını gördük” diye konuştu.

Guillaume, Türkiye’nin sığınmacıları misafir olarak ağırladığına dikkati çekerek “Kamplarda yaşayan sığınmacılar sağlıktan eğitime, çalışma hayatına kadar birçok imkana sahipler. Sığınmacıların yüzde 90’ı ise kampların dışında yaşıyor ve gördükleri desteğin çok daha fazlasına ihtiyaçları var” dedi.

- 3 milyar avroluk AB desteği

AB'nin Suriyeli sığınmacıların ihtiyaçlarının karşılanması için Türkiye'ye ödemeyi taahhüt ettiği 3 milyar avroluk desteğin Türkiye’nin sığınmacılar için ortaya koyduğundan daha az olduğunu vurgulayan Guillaume, “Binlerce Suriyelinin daha Türkiye’ye girmek istediği mevcut durum göz önünde bulundurulduğunda daha fazla paraya ihtiyaç duyulacağı çok açık” ifadesini kullandı.

Guillaume, 3 milyar avronun ne zaman ve ne şekilde sığınmacılara ulaştırılacağı hakkında şunları kaydetti:

"Artık, bu paranın var olduğundan ve Türkiye’ye verileceğinden eminiz. Şimdi önemli olan bu paranın sığınmacıların ihtiyaçları için harcanması. Bu paranın, sahadaki sorunları yakından bilen, nerelerde hangi projelere ihtiyaç olduğu konusunda yönlendirici olabilecek yerel yönetimlere ve sivil toplum kuruluşlarına verilmesi gerektiğini düşünüyorum."

Sığınmacılara yönelik yardımların koordine edilmesinde en acil konunun eğitim olduğunu belirten Guillaume, şöyle devam etti:

"Örneğin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile yaptığımız görüşmede, 6 bin sınıfın inşa edilmesi gerektiğini öğrendik. Yetişkin sığınmacılar içinse dil öğrenimi ve çalışma hayatı çok önemli. Türkiye’nin, Suriyelilere çalışma izni vermesi de sorunun çözümünün önemli bir parçası.”

- Avrupa’daki sığınmacı krizi

Bazı Avrupa ülkelerinin sığınmacılara karşı sergilediği olumsuz tutumu değerlendiren Guillaume, “Dürüst olmak gerekirse AB üyesi bazı ülkeler sığınmacıları kabul etmek konusunda gönülsüz. Bunu onaylamıyorum ama bu bir gerçek. Üye devletleri, Avrupa bölgesine sığınmak isteyen bu insanların, ülkeleri için tehdit olmadığına ikna etmeliyiz” diye konuştu.

Avrupa’ya göç akınını değerlendiren Guillaume, “Yasal göç yolları yeterli değil. Yasa dışı yollara başvuruluyor. Bu insanların Avrupa’ya erişimleri için, yeni yasal yollar bulmalıyız” dedi.

Guillaume, sığınmacı krizinin çözümünde AP'nin hangi somut adımları atacağı sorusuna, “Amacımız, Avrupa Komisyonu'na, ve yardım etmeye yaklaşmayan üye ülkelere gerçeği göstermek ve sığınmacılar için neler yapılabileceğini dile getirmek” yanıtını verdi.

Suriye’den sığınmacı akınının durması için öncelikle ülkedeki savaşın sonlandırılması gerektiğini belirten Guillaume, “Uluslararası toplum harekete geçmeli ve sığınmacı akının ana nedenine çözüm bulmalı” ifadesini kullandı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.