Dalgın sürücüleri "altıncı his" koruyor

Dalgın sürücüleri "altıncı his" koruyor
ABD'de yapılan araştırma, sürücünün dalgın veya sinirli olduğu durumlarda "altıncı hissin" devreye girerek koruma görevini üstlendiğini ortaya koydu- Aynı his, sürücünün telefonla meşgul olduğu durumlarda etkisiz kalıyor

ANKARA (AA) - Bilim adamları, dalgınlık veya sinirlilik durumlarında "altıncı hissin" devreye girdiğini ve sürücülerin karşılaştığı tehlikeli şartlarda kontrolü kolaylaştırdığını ortaya çıkardı.

"Science Daily" dergisinde yayımlanan çalışma, Houston Üniversitesi ve Texas Ulaştırma Enstitüsü araştırmacıları tarafından 59 gönüllünün katılımıyla yapıldı.

Katılımcılardan, aynı güzergah üzerinde normal ruh halindeyden, dalgınken, sinirliyken ve telefonla uğraşırken dört kez araç kullanmaları istendi.

Sürücülerin, normal ruh hali dışındaki diğer durumlarda gergin oldukları gözlendi. Gerginlik ve sinirlilik durumlarında olası bir tehlikeyle karşılaşan sürücülerin, direksiyon kontrolünü farkında olmadan daha hassas ve dikkatli yaptığı belirlendi.

Araştırmacılardan Yannis Pavlidis, beyindeki "ön kuşak korteksi" (anterior cingulate cortex - ACC) adlı bölgenin, aşırı duygu durumlarında otomatik olarak devreye girdiğini söyledi.

Gergin ruh hali sırasında tehlikeyle karşılaşan sürücünün stres düzeyinin yükseldiğini ve direksiyon hakimiyetinin hassaslaştığını söyleyen Pavlidis, bu durumda beynin söz konusu bölgesinin devreye girerek kontrolü arttırdığını ve daha dikkatli bir sürüş sağladığını ifade etti.

Pavlidis, ön kuşak korteksinin bu görevini düzgün yapabilmesi için göz ve el koordinasyonuna ihtiyaç duyduğunu, bu koordinasyonun sağlanamaması durumunda ise ani şerit değişikliği ve kazaya sebebiyet verebileceği uyarısında bulundu.

Tehlike durumunda zihnin olaya müdahalesini "altıncı his" olarak adlandıran Pavlidis, araç sürüşü sırasında telefonla uğraşmanın bu hisse zarar vererek o anda görevini yerine getirmesine engel olduğunu söyledi.

Araç firmaları tarafından finanse edilen araştırmanın sonuçlarının, şoförsüz araç sistemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunabileceği düşünülüyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.