Danimarka'nın İlk Astronotu Ülkesine Döndü

Danimarka'nın İlk Astronotu Ülkesine Döndü
Ülkenin ilk astronotu Andreas Mogensen Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki 10 günlük görevini tamamladıktan sonra dünyaya ayak bastığı Kazakistan'dan ülkesi Danimarka'ya döndü

KOPENHAG (AA) - Danimarka tarihinin ilk astronotu olan Andreas Mogensen (38) Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki 10 günlük görevini tamamladıktan sonra dünyaya ayak bastığı Kazakistan'dan bugün ülkesi Danimarka'ya döndü.

Mogensen'i Danimarka Eğitim ve Araştırma Bakanı Esben Lunde Larsen, Belediye Meydanı'nın karşısında bulunan İndustriens Hus (Endüstri Evi) önünde karşıladı. Burada basın toplantısı düzenleyen Mogensen misyonu ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Mogensen daha sonra Amalienborg Sarayı'nda Kraliçe 2. Margrethe'nin huzuruna çıktı. Mogensen ve Bakan Larsen ile basına kapalı özel bir görüşme yapan Kraliçe 2. Margrethe daha sonra Danimarka tarihinin ilk astronotuna birinci derece ödül madalyası takdim etti.

Kraliçe 2. Margrethe, "Kendisine ödül madalyası taktım. Bu sadece çok özel durumlarda takılan bir madalya" dedi ve madalyanın üzerinde isim ve tarih yazdığını da sözlerine ekledi.

Mogensen ise TV2 kanalına yaptığı açıklamada, madalyaya layık görülmekten son derece memnun olduğunu ifade ederek, "Madalya çok büyük bir şeref. Gururluyum ama benim için çok ama çok büyük bir sürpriz oldu" dedi. 

Soyuz aracında Rus kozmonot Sergey Volkov ile Kazak astronot Aydın Aimbetov ile uzaya çıkan Danimarkalı astronot Andreas Mogensen, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun kısa süreli mürettebatları arasında yer aldı. Mogensen ve Aimbetov 10 günlük görevi sonrası Rus kozmonot Gennady Padalka ile dünyaya dönerken Rus astronot Volkov ise istasyonda 6 ay daha görev yapacak.

Mogensen bu kısa süre içerisinde istasyonda uzaktan kumandalı robot sistemler ve iletişim gereçlerinin yanı sıra yeni geliştirilen bir kalp monitörü ve alıştırma bisikleti pedalları üzerinde testler yaptı. 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.