Darbe Girişimi Sanığı Evrim'in Çelişkili İfadeleri

Darbe Girişimi Sanığı Evrim'in Çelişkili İfadeleri
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'a, "Sizi kanaat önderimiz Gülen ile görüştürürüz" dediği belirtilen eski 4. Ana Jet Üs Komutanı Hava Tuğgeneral Evrim'in, mahkemedeki savunması sırasında söyledikleri ile önceki ifadeleri arasında çelişkiler dikkati çekt

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi gecesi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'a, alıkonulması sırasında "Sizi kanaat önderimiz (Fetullah Gülen) ile görüştürebiliriz" dediği belirtilen eski 4. Ana Jet Üs Komutanı Hava Tuğgeneral Hakan Evrim, önceki ifadesinin aksine, firari Adil Öksüz'ü girişimin yönetildiği Akıncı Üssü'nde görmediğini söyledi.

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahı'nda yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de yer aldığı 221 kişinin yargılandığı çatı davanın altıncı celsesinde savunmasını yapan Evrim, daha önceki ifadelerini maddi ve manevi baskı altında verdiğini iddia ederek, mahkemedeki ifadesinin esas alınmasını istedi.

İddianameye giren ifadesinde örgütün sözde "Hava Kuvvetleri imamı" firari Adil Öksüz'ü Akıncı Üssü'nde gördüğünü anlatan Evrim, "Ben 143. Filo'nun içerisine girip gazino bölgesine gittiğimde içeride yaklaşık 30 civarında sivil giyimli şahıs vardı. Ellerinde dizüstü bilgisayarlar, laptoplar, Ipad'ler vardı. Televizyon da yanılmıyorsam açıktı. Anladığım kadarıyla haberleri seyrediyorlardı. Yoğun bir şekilde de telefon görüşmesi yapıyorlardı. Adil Öksüz'ü önceden tanımam. 143. Filo'nun gazino bölgesinde ilk defa Adil Öksüz'ü gördüm. Çünkü resimlerini daha sonra basından takip ettim. Ben Adil Öksüz'ü gördüğümde yanındakilerle konuşuyordu. Fakat neler konuştuğunu bilmiyorum. Yalnız dediğim gibi içeride yoğun şekilde sivil giyimli şahıslar vardı ve alışılmış TSK harekat merkezi görünümü yoktu." dedi.

Mahkemede bu ifadesini değiştiren Hakan Evrim, Adil Öksüz ile ilgili, "İddianamede bildiğim kadarıyla Kazan ilçesine geldiği söyleniyor. Kazanla bizim üssümüzün arası yaklaşık 20 kilometre. Dolayısıyla ilintisi yoktur. Bizim üsse girişin, kimlerin hangi prosedür uygulanarak gireceği bellidir. Üsse girse, kamera kayıtları olurdu. Dolayısıyla böyle bir şey vaki değildir. Üssümüzde bulunmadığını değerlendiriyorum. En azından benim haberim yok." diye konuştu.

- Görüntüleri de yalanladı

Hakan Evrim, darbe girişimini Akıncı Üssü'ndeki 143. Filo'dan Adil Öksüz ile birlikte yönettiği belirlenen Kaynak Kağıt AŞ'nin eski genel müdürü tutuklu Kemal Batmaz'a asker selamı verdiği görüntüleri de inkar etti. Batmaz'ı tanımadığını iddia eden Evrim, "Öyle bir selam vermedim." dedi.

Evrim, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'ı ikna edecek ekip içinde yer aldığının iddia edildiğini dile getirerek, "Birbirini daha önceden tanıyan kişiler birbirini ikna edebilirler. Ben daha önce Genelkurmay Başkanı ile hiç tanışmadım, aynı ortamda hiç bulunmadım. Dolayısıyla kendisini ikna edebilecek TSK'daki en son kişiyim." savunmasını yaptı.

Önceki ifadesinde "Darbe girişimi olduğunu, tanımadığım silahlı grubun beni rehin almasından sonra televizyonlardan öğrendim. Beni silah zoruyla tehdit ettikleri için taleplerini yerine getirdim. Olay dilimi içerisinde kaçabileceğim, başkalarına haber verebileceğim bir durumum yoktu." diyen Evrim, aynı iddiayı mahkemede de dile getirdi.

FETÖ/PDY ile bir bağının bulunmadını savunan Hakan Evrim, İzmir'de yurtta kalırken Fetullah Gülen tarafından yetiştirildiği iddialarını da yalanladı.

Evrim'in iddianamede yer alan dikta kayıtlarında, "Helikopter 'Yurtta sulh' diye geliyorsa dosttur indirin.", "Hakanım uçak var mı havada? Ankara üzerinde devamlı uçak olacak, tacize devam, peyderpey kaldır", "Ankara'nın üzerinde sürekli uçak olacak, konsept bu.", "Kalkan kollara söyleyin alçak uçsunlar, ses istiyoruz, Genelkurmay, Jandarma, AKP, Meclis tamam, alçak uçulsun." şeklinde emirler verdiği aktarıldı.

İfadesinde, "Yurtta Sulh Konseyi" ve "Yurtta Sulh parolası"nı darbe girişimi sırasında hiç duymadığını, konsey hakkında tutuklandıktan sonra basın yoluyla bilgi sahibi olduğunu öne süren Evrim, kule telsiz kayıtlarının dinletilmesi üzerine, "Dikta teybinde 15 Temmuz 2016 tarih ve 22.22 saatli kısmı dinledim. Burada 'Yurtta Sulh diyen helikopterlerin bizden olduğunu' kulede bulunan Mustafa Erez'e söylüyorum. Her ne kadar daha önce Yurtta Sulh Konseyi ve Yurtta Sulh parolasını o akşam duymadığımı beyan etmişsem de 143. Filo'da bulunanların bana bunu kuleye iletmemi söylemeleri üzerine ben de bunu kuleye ilettim. Yukarıda belirttiğim kısımda parola şeklindeki detayı kaçırdığımı düşünüyorum." dedi.

- 13 ayrı suçtan sorumlu tutuluyor

Hakan Evrim, darbe girişimi sırasında Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 13 ayrı suçtan sorumlu tutuluyor.

İddianamede Hakan Evrim ile ilgili, "Tuğgeneral Hakan Evrim, Hava Kuvvetlerinin darbe planı içindeki organizasyonu ile sevk ve idaresini yapan ekibin içinde yer aldı. Evrim, bir yandan darbe girişimine yönelik eylemlerde bulunurken, diğer yandan da derdest edilerek Genelkurmay Karargahı'ndan Akıncı Üssü'ne getirilen Genelkurmay Başkanı Akar'ı, Mehmet Dişli, Kubilay Selçuk ve Ömer Faruk Harmancık ile darbe girişiminin başına geçmesi için ikna etmeye çalışan ve sözde darbe bildirisini televizyonlarda okuması için zorlayan Konsey Üyeleri içinde yer aldı. Evrim, ikna olmayan Hulusi Akar'a, örgütün elebaşı ve 1 numaralı şüpheli Fetullah Gülen ile görüştürme teklifinde bulundu." ifadeleri kullanılıyor.

Evrim'in, teşebbüse hazırlık faaliyetleri kapsamında 13 Temmuz 2016'da Ahmet Tosun ile Diyarbakır'a gittiği ve uçaklara hedefleme kodu olan Sniper cihazını taktırdığı bilgisi de iddianamede yer aldı. Evrim'in bu şekilde uçakların hedefini tam isabetle vurabilmesi için hazırlık yaptırdığı ve uçakları kullanan pilotlara doğrudan emir verdiği belirtilen iddianamede, FETÖ'nün çok güvendiği elemanlarına askeri vazifelerine ek olarak sivil görevler de verdiği, Evrim'in de bu kapsamda hem darbecilerin atama listesinde görevine devam etmesinin kararlaştırıldığı hem de Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı olarak atandığı belirtilerek, bundan da anlaşılacağı üzere Evrim'in de örgütte yönetici pozisyonunda olduğu vurgulandı.

- "Bunlar darbe yapmışlar"

Davanın ilk günü ifadesi alınan eski Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesi Akın Öztürk de Hakan Evrim ile ilgili şunları söyledi:

"Hulusi Akar'a 'İyi akşamlar, hayırdır komutanım.' dedim. O da bana Kubilay Selçuk, Mehmet Dişli, Ömer Faruk Harmancık ve Hakan Evrim'i göstererek 'Bunlar bu işi yaptılar. Bunlarla konuş, bunları ikna et.' dedi. Ben de Hulusi Akar'a 'Komutanım siz buraya nasıl geldiniz?' dedim. O da bana 'Enterne edilerek buraya getirildim.' dedi. Karşısına oturdum. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar burada eli bağsız şekilde rahat vaziyette oturuyordu. İçeride silahlı herhangi birisi yoktu. Ben yanına oturduktan sonra 'Komutanım, ne oluyor, bu nedir?' dedim. O da bana Selçuk, Dişli, Harmancık ve Evrim'i göstererek 'Bunlar darbe yapmışlar, beni de buraya getirdiler.' dedi. Bu sırada makam odasında televizyon açıktı ve Ankara'ya bomba atıldığı yönünde haberler vardı. Akabinde Hulusi Akar bana 'Git şunlarla bir konuş, ikna et, bu işi burada bitirsinler, daha fazla uzatmasınlar.' dedi." ifadelerini kullandı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın karargahta derdest edilerek, Akıncı Üssü'ne getirilmesinde rol alan Tümgeneral Mehmet Dişli de Evrim'in, Ömer Faruk Harmancık ile Hulusi Akar'a bildiri okutmak istediklerini söyledi.

- Çavur'un ifadesi

Evrim'in koruması olduğu öne sürülen eski Binbaşı Mehmet Fatih Çavur da ifadesinde, Ömer Faruk Harmancık, Kubilay Selçuk, Akın Öztürk, Ünsal Coşkun, Hakan Evrim, Ahmet Özçetin, sivil yöneticiler Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Nurettin Oruç ve Harun Biniş'in 143. Filo'da toplandıklarını, hangi eylemlerin yapılacağını, hangi noktaların uçak ve helikopterle vurulacağını kararlaştırdıkları bildirdi.

Kendisinin 143. Filo'dan ayrılmaya çalıştığını ancak kapının önündeki silahlı kişilerin "Çıkamazsın." diyerek izin vermediklerini ileri süren Çavur, kendisinden eski Tuğgeneral Hakan Evrim'i korumasının istendiğini belirtti.

Bunun üzerine, "Ben silah kullanmasını bilmem, kendimi de onu da koruyamam." dediğini ileri süren Çavur, buna rağmen kendisine verilen silahla Evrim'in yanına gittiğini söyledi. Çavur, Evrim'in koruması olarak seçilmesini "tesadüf" olarak nitelendirdi.

- TBMM'yi bombalayan pilot

Darbe girişimi sırasında TBMM'yi bombalayan pilotlardan eski yarbay Hasan Hüsnü Balıkçı da ifadesinde, "Akıncı Üssü'nde uçaklara talimat verenler arasında ben Akın Öztürk'ün sesini duymadım ancak uçaklara talimatları Muhabere Elektronik Bilgisi Sistemleri'nin (MEBS) başında bulunan Ahmet Tosun veriyordu. Ahmet Tosun da emirleri Hakan Evrim ve Ahmet Özçetin'den alıyordur. Ancak Hakan Evrim general olmasına rağmen pısırık biridir. Bu şekilde eylemleri yalnız başına organize edecek gücü yoktur ancak albay Ahmet Özçetin ise daha etkili ve ataktır." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin önünü bombaladığını itiraf eden pilot Müslim Macit de Evrim'in darbede aktif rol aldığını söyledi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.