Darfur'daki referandum

Darfur'daki referandum
Sudan'ın Darfur bölgesindeki referandumda idari yapıda değişikliğe onay çıkmadı

HARTUM (AA) - Sudan’ın batısındaki Darfur bölgesinde idari yapıyla ilgili referandumdan bölgenin mevcut yapısının korunması sonucu çıktı.

Referandum Komisyonu Başkanı Ömer Cema, başkent Hartum’da düzenlediği basın toplantısında, 11-13 Nisan'da yapılan referanduma katılanların yüzde 97,72’sinin Darfur'un 5 vilayete bölünmüş mevcut yapısının korunması yönünde oy kullandığını belirtti.

Cema, katılımın yüzde 90,72 olduğu referandumda oy kullanma hakkına sahip yaklaşık 3,5 milyon kişiden 3 milyon 200 binden fazlasının mevcut durum lehine oy verdiğini söyledi.

Referandumda halka, Darfur bölgesinin 5 vilayetli mevcut statüsünün devamı veya geniş yetkilere sahip tek bir hükümetin oluşturulması seçenekleri sorulmuştu.

Hükümetin, Temmuz 2011'de Katar'ın başkenti Doha'da Özgürlük ve Adalet Hareketi ile imzaladığı barış antlaşması çerçevesinde gerçekleştirilen referandumu Cibril İbrahim başkanlığındaki Adalet ve Eşitlik Hareketi, Muna Munavi liderliğindeki Sudan Kurtuluş Ordusu ve Abdulvahid Nur'un liderliğindeki Sudan'ın Kurtuluşu Hareketi boykot ettiklerini duyurmuştu.

İktidardaki Ulusal Kongre Partisi, bölgenin 5 vilayete bölünmüş yapısının devam etmesini desteklerken, Özgürlük ve Adalet Hareketi ise seçmenlerinden tek bölgede güçlü bir hükümet için oy vermelerini istemişti.

Federal yönetim sistemine sahip olan Sudan, 18 vilayetten oluşuyor ve vilayetlerde yerel hükümetler bulunuyor.

Sudan yönetimi 1994'te Darfur'un tek bölge yerine vilayetlere bölünmesi kararı almıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.