Davutoğlu-Spila ortak basın toplantısı

Davutoğlu-Spila ortak basın toplantısı
Başbakan Davutoğlu: (1)- "(TC vatandaşlarına ait kimlik bilgilerinin sızdırıldığı iddiası) Bütün vatandaşlarımız bu konularda gerekli tedbirin alındığından emin olmalı. Tabii siber suçlar, bu tür aktiviteler bütün dünya için büyük tehdit oluşturuyor. Devl

HELSİNKİ (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ait kimlik bilgilerinin sızdırıldığı iddiasıyla ilgili, "Bütün vatandaşlarımız bu konularda gerekli tedbirin alındığından emin olmalı. Tabii siber suçlar, bu tür aktiviteler bütün dünya için büyük tehdit oluşturuyor. Devletlere, kurumlara emanet edilmiş kişisel verilerin korunması önem taşıyor. Başbakan olarak benim kişisel verilerim ne kadar mahrem ve önemli ise herhangi bir vatandaşımızın ki de o ölçüde önemlidir." dedi.

Davutoğlu, Finlandiya Başbakanı ile Başbakanlık Resmi Konukevinde düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, Finlandiya'ya başbakan olarak ilk defa geldiğini belirterek, Spila'ya gösterdiği misafirperverlik nedeniyle teşekkür etti.

Türkiye-Finlandiya diplomatik ilişkilerinin 90. yıl dönümünde olduklarını vurgulayan Davutoğlu, bu süreçte iki ülke arasında hiçbir anlaşmazlık olmadığına işaret etti.

Davutoğlu, Finlandiya'ya, teröre karşı Türkiye'ye gösterdiği dayanışma, başsağlığı mesajları ve sığınmacı krizinin çözümüne ilişkin Türkiye ile AB arasında imzalanan anlaşmada verdiği tam destek için teşekkürlerini iletti.

İki ülke arasındaki ikili ilişkilere de değinen Davutoğlu, "Ekonomi anlamda büyük bir potansiyel var. Ticari hacmimiz 1,3 milyar dolar ve bu 3 ya da 5 milyar dolara çıkarılabilir" dedi.

Türkiye'de büyük bir pazar olduğunu, Finlandiya'nın da teknolojik altyapıya sahip olduğuna değinen Davutoğlu, iki ülke arasındaki iş birliğinin ekonomik ilişkilere yeni bir ivme kazandırabileceğini bildirdi.

Başbakan Davutoğlu, Türk heyeti içerisinde tanınmış önemli iş adamlarının da olduğuna dikkati çekti. Davutoğlu, telekomünikasyon, yenilenebilir enerji, tekstil ve diğer sektörlerde daha fazla iş birliği yapmaya, daha fazla yatırıma hazır olduklarını aktardı.

Türkiye'nin AB üyeliğine destek verdiği için Finlandiya'ya müteşekkir olduğunu ve Finlandiya'nın her aşamada önemli bir rol oynadığına dikkati çeken Davutoğlu, Türkiye ile AB arasındaki anlaşmanın imzalanmasında da Finlandiya'nın büyük destek verdiğini belirtti.

Türkiye'nin mayıs ayında insani bir zirveye ev sahipliği yapacağını kaydeden Davutoğlu, Finlandiya'dan yüksek düzeyli bir katılım beklediklerini dile getirdi.

Davutoğlu, sığınmacı krizine de değinerek, "Finlandiya hükümetine ve halkına, Türkiye'den mülteci aldığı için teşekkür ediyorum. Sığınmacı konusu ne sadece Avrupa sorunu ne de Ortadoğu'nun sorunu. İnsani bir konudur. Sığınmacılar iç savaşın ve saldırgan bir rejimin ve terörist grupların kurbanları. Bu nedenle de daha fazla istişare ve iş birliğine ihtiyaç var." ifadesini kullandı.

- Kişisel verilerin sızdırıldığı iddiası

Başbakan Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ait kimlik bilgilerinin sızdırıldığı iddiasına ilişkin bir soru üzerine, kişisel verilerin ele geçirilmesi ve sızdırılması konusunu ciddiyetle ele aldıklarını, konuyla ilgili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'dan bilgi aldığını söyledi.

Dün düzenlenen Bakanlar Kurulunda konunun ele alındığını ve gerekli tedbirlerin alınması talimatını verdiğini belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bütün vatandaşlarımız bu konularda gerekli tedbirin alındığından emin olmalı. Tabii siber suçlar, bu tür aktiviteler bütün dünya için büyük tehdit oluşturuyor. Devletlere, kurumlara emanet edilmiş kişisel verilerin korunması önem taşıyor. Başbakan olarak benim kişisel verilerim ne kadar mahrem ve önemli ise herhangi bir vatandaşımızın ki de o ölçüde önemlidir. Eğer bazı bilgiler var ki, sormuş olsalardı ben de söylerdim. Evimin adresi bildirilmiş. Gelmek isteyen varsa buyursun. Ben de bunları zikrederim ama nihayetinde bu bilgilerin korunması için gerekli tedbirleri alacağız."

- Dokunulmazlıklar

Davutoğlu, dokunulmazlıklar konusunda tutumlarının açık ve net olduğunu, CHP'ye çağrıda bulunduklarını, CHP'den kendilerine iletilen bazı tekliflerin olduğunu anımsattı.

Geçtiğimiz hafta içinde gelen tekliflerle ilgili görüşlerini CHP'ye ilettiklerini aktaran Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Dün grup başkanvekilleri ile bir toplantı yaptım. Bu toplantıdan sonra bu konuyla ilgili gecikme olmaması için gerekli talimatları verdik. CHP'nin nihayetinde, zannedersem yarın tekliflerini bana iletecekleri bildirilmişti. Bu teklif geldikten sonra ister olumlu, ister olumsuz cevap gelmiş olsun, derhal harekete geçilecek. Olumlu cevap gelirse ortak bir inisiyatif olarak, değilse AK Parti kendi görüşünü ve teklifini Anayasa Komisyonu'na ve Meclis'e sunacak. Bu konudaki kararlılığımızdan hiç kimsenin tereddüdü olmasın."

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.