Değirmen Taşları Direniyor

Değirmen Taşları Direniyor
Sayıları epey bir azaldığı için bundan sonra bir kültür varlığı biçimine gelen, küresel ısınmanın birlikte getirdiği sera etkisiyle kuruyan su kaynaklarının taş dibeklerini bundan sonra çalışmaz duruma getirdiği su değirmenleri gelişen teknolojiye karşın

Sayıları epey bir azaldığı için bundan sonra bir kültür varlığı biçimine gelen, küresel ısınmanın birlikte getirdiği sera etkisiyle kuruyan su kaynaklarının taş dibeklerini bundan sonra çalışmaz duruma getirdiği su değirmenleri gelişen teknolojiye karşın vakte direniyor.
Ordu’nun bilhassa yüksek kesimlerde su değirmenleri çağımızda hala kullanılıyor. Tarlasında mısır ve buğday yetiştirenler, soluğu gene eskisi benzeri su değirmenlerinde alıyor. Mısır ve buğdaylarını su değirmenlerinde öğüterek un biçimine getiren vatandaşlar, bunlardan ekmek yaparak ev ekonomisine katkıda bulunuyorlar.
Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, bugünün orta yaşlılarının çocukluğunun en güzel hatıraları içinde yer saha su değirmenlerinin vakte direndiğini, bilhassa yüksek ilçelerde hala bir fazla aşırı köyde su değirmenlerinin revaçta olduğunu söyledi. Toparlak, ’Ordu’nun yüksek kesimlerinde su değirmenleri önemini koruyor. Bir vakitler un ve mısır öğütmek için gidilen su değirmenlerinin çarkları gelişen teknolojiye karşın dönmeye devam ediyor. Bu değirmeni işleten İhtiyar amcalar ’değirmencibaşı’ yada ’değirmenci dayı’ unvanını taşımayı sürdürüyor. Su değirmenleri her ne kadar kültür varlığı biçimine gelmişlerse de Doğu Karadeniz Bölgesi’nde varlıklarını sürdürüyor’ diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.