Demokratik Kongo'da diyalog sürecine doğru

Demokratik Kongo'da diyalog sürecine doğru
Seçim takvimi ve finansman sorunlarının tartışılacağı diyalog sürecine ilişkin çalışmalar hafta sonu başlayacak

KINŞASA (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde diyalog süreci kapsamında hafta sonu çalışmaların başlayacağı belirtildi.

Afrika Birliği'nin görevlendirdiği ara bulucu Edem Kodjo, düzenlediği basın toplantısında, diyalog sürecinin bir an önce başlaması için hafta sonuna kadar bir komite oluşturacaklarını ifade etti.

Eski Togo Başbakanı Kodjo, anayasal şartlar çerçevesinde düzenlenecek komite toplantılarının iki hafta belki de daha fazla sürebileceğine dikkati çekerek müzakerelere herkesin katılması ve masada tüm konuların tartışılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca Kodjo, muhalefete seslenerek diyalog sürecinin kapsayıcı olacağını söyledi.

Öte yandan muhalefet, geçen ay BM Güvenlik Konseyinin "seçimlerin anayasal şartlarının öngördüğü dönemde yapılması için diyalog sürecinin gerekliliğine" yönelik açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti. Hükümet ise huzurlu bir ortamda düzenlenebilmesine zemin hazırlayacak diyalog sürecinin henüz başlamaması nedeniyle seçimlerin söz konusu tarih aralığında yapılmasının mümkün olamayacağını bildirdi.

Demokratik Kongo'da 2015'de düzenlenmesi planlanan seçimler finansman sorunları nedeniyle yapılamamıştı.

Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın görev süresi aralık ayında sona erecek. Anayasaya göre, devlet başkanı seçiminin kasım ayında yapılması gerekiyor.

Kabila, bu yıl içinde düzenlenmesi beklenen genel ve devlet başkanı seçim tarihinin belirlenmesi ve finansman konusunun görüşülebilmesi amacıyla kasım ayında ulusal diyalog süreci başlatmak istemişti. Ancak 7 muhalefet partisini bir çatı altında toplayan G7 grubu, 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın anayasaya aykırı olmasına rağmen yeniden seçilebilmek için bunu istediğini iddia etmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.