Demokratik Kongo'da diyalog sürecine doğru

Demokratik Kongo'da diyalog sürecine doğru
Ana muhalefet partisi, sürece dahil olmak için uluslararası örgütlerin katılımını şart koştu

KINŞASA (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ana muhalefet partisi, uluslararası örgütlerin katılımı olursa diyalog sürecine dahil olacağını duyurdu.

Muhalefet partilerinden Demokrasi ve Sosyal İlerleme için Birlik (UDPS) Sözcüsü Bruno Tshibala, AA muhabirine açıklamasında, "UDPS Başkanı Etienne Tshisekedi, müzakerelerin tarafsız olabilmesi açısından Birleşmiş Milletlerin (BM), Uluslararası Fransızca Konuşan Ülkeler Örgütü'nün (OIF), Avrupa Birliği'nin ve Afrika Birliği'nin diyalog sürecine katılmasını istiyor." dedi.

UDPS yetkilileri, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 29 Mart'ta kabul ettiği önergeye uyma kararı aldıkları için söz konusu örgütlerin diyalog sürecine katılmasını şart koştu. BMGK'nin kabul ettiği önergede, Ulusal ve Bağımsız Seçim Komisyonunun tüm seçimleri kapsayacak bir takvim oluşturması ve hükümetin kasım ayında düzenlenmesi öngörülen genel ve devlet başkanı seçimlerinin finansmanı için bir bütçe planı hazırlaması talep edildi.

Afrika Birliği'nin görevlendirdiği ara bulucu Edem Kodjo, 11 Nisan'da, diyalog sürecinin bir an önce başlaması için bir komite oluşturacaklarını ifade etmişti ancak ana muhalefet partisi UDPS komitede muhalefet için ayrılan 12 koltuğun tümünü isteyince çalışmalar başlatılamamıştı.

Demokratik Kongo'da 2015'de düzenlenmesi planlanan seçimler finansman sorunları nedeniyle yapılamadı.

Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın görev süresi aralık ayında sona erecek. Anayasaya göre, devlet başkanı seçiminin kasım ayında yapılması gerekiyor.

Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansman konusunun görüşülebilmesi amacıyla kasım ayında ulusal diyalog süreci başlatmak istemişti. Ancak muhalif 7 siyasi partiyi tek çatı altında toplayan G7 grubu, 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın anayasaya aykırı olmasına rağmen yeniden seçilebilmek için bunu istediğini iddia ederek sürece katılmayacağını duyurmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.