Demokratik Kongo'da gösteri

Demokratik Kongo'da gösteri
Devlet Başkanı Kabila'nın 5'inci kez devlet başkanı adaylığına karşı çıkan binlerce kişi sokaklara döküldü

KINŞASA (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ni 25 yıldır yöneten Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın seçimlerde yeniden aday olmasını istemeyenler gösteri düzenledi.

Kongo Ulusal Federal Birliği (UNAFEC) ve muhalif 7 siyasi partiyi tek çatı altında toplayan G7 grubu üyelerinden oluşan binlerce kişi, ülkenin güneyindeki Lubumbashi kentine bağlı Kenya bölgesinde, Kabila'nın 5'inci kez göreve gelmemesi için sokaklara döküldü.

Göstericiler, "Kabila gitmeli" ve "Bu rejimden bıktık, gelin bizi öldürün" sloganlarıyla tepkilerini dile getirdi. Görgü tanıkları, güvenlik güçlerinin müdahale ettiği olayda çok sayıda gencin göz altına alındığını iddia etti.

Ayrıca G7 koalisyonunun birkaç gün önce devlet başkanı seçiminde aday gösterdiği Moise Katumbi'nin kentin birçok bölgesine asılmış afişleri, güvenlik güçlerince toplandı.

Öte yandan UNAFEC'in başkent Kinşasa ve Lubumbashi'deki merkezlerine kimliği belirsiz kişilerce önceki gün saldırı düzenlenmişti. Üyeler, saldırıyı iktidarın düzenlediğini ileri sürmüştü.

Kabila, bu yıl içinde yapılması planlanan genel seçim ve devlet başkanı seçiminin tarihinin belirlenmesi ve finansman konusunun görüşülebilmesi amacıyla kasım ayında ulusal diyalog süreci başlatmak istemişti. Ancak G7 grubu, 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın anayasaya aykırı olmasına rağmen yeniden seçilebilmek için bunu istediğini iddia etmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.