Demokratik Kongo'da gösteri

Demokratik Kongo'da gösteri
"Ücretli yabancı asker görevlendirme" suçlamasıyla yargılanan muhalif Katumbi'yi destekleyen binlerce kişi gösteri düzenledi

LUBUMBASHI (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde binlerce kişi yargılanan liderleri Moise Katumbi'yi desteklemek amacıyla Lubumbashi Adalet Sarayı önünde toplandı.

Ülkenin güneydoğusunda bulunan Katanga bölgesinin eski yetkilisi Katumbi'nin "ücretli yabancı asker görevlendirme" suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşması, Lubumbashi kentindeki mahkemede görüldü. Lubumbashi Adalet Sarayı önünde toplanan binlerce kişinin binaya girmeye çalıştığı sırada güvenlik güçlerinin engeliyle karşılaştığı kaydedildi.

Görgü tanıkları göz yaşartıcı gaz ve elektrikli coplarla göstericilere müdahale eden güvenlik güçlerinin grubu dağıttığını ifade etti.

Göstericiler ise göz yaşartıcı gazdan etkilenen bir çocuğun hastaneye sevk edildiğini, en az 3 göstericinin de tutuklandığını açıkladı.

Adalet Bakanı Alexis Thambwe Mwamba geçen hafta, muhalefetin nisan ayında düzenlediği gösteride tutuklanan bir Amerikalının ifadesinde, Katumbi'nin Katanga'da ücretli Amerikalı asker görevlendirdiğine ilişkin açıklamalarda bulunduğunu aktarmıştı. ABD'nin Kinşasa Büyükelçiliği de iddiaları yalanlamıştı.

Katumbi ise iddiaları yalanlayarak "Yargılanmaktan korkmuyorum." demişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütünden önceki gün yapılan yazılı açıklamada, soruşturmanın siyasi amaçlar doğrultusunda başlatılmış olabileceğine dikkat çekilmişti. Açıklamada, 22 Nisan ile 7 Mayıs arasında Katumbi'ye destek veren 27 kişinin tutuklandığı da belirtilmişti.

İddiaların, Katumbi'nin ülkede kasım ayında düzenlenmesi öngörülen devlet başkanı seçiminde yarışmak amacıyla geçen hafta adaylığını açıklamasının ardından ortaya atılması ise dikkati çekti.

Devlet Başkanı Joseph Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansman konusunun görüşülebilmesi amacıyla kasım ayında ulusal diyalog süreci başlatmak istemişti. Ancak muhalif 7 siyasi partiyi tek çatı altında toplayan G7 grubu, 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın anayasaya aykırı olmasına rağmen yeniden seçilebilmek için bunu istediğini iddia ederek sürece katılmayacağını duyurmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.