Demokratik Kongo'da seçime doğru

Demokratik Kongo'da seçime doğru
Uluslararası örgütler, seçimler için siyasi diyalog oluşturulmasını istedi

KINSHASA (AA) - Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği, Avrupa Birliği ve Uluslararası Frankofoni Örgütü, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) seçimler için siyasi diyalog çağrısında bulundu.

Uluslararası örgütlerin yayımladıkları ortak bildiride, "Barışçıl ve şeffaf bir ortamda, belirlenen zamanda, sorunsuz bir seçim düzenlenmesinin , DKC'nin yıllardır kaydettiği gelişmelerin güçlenmesini sağlayacak", ifadesine yer verildi.

Demokrasiye saygı çerçevesinde siyasi aktörlerin diyaloğa girmesi ve anlaşmasının önemine işaret edilen bildiride, başarılı bir seçimin yapılması için taraflar, siyasi diyalog oluşturmaya çağrıldı.

Ulusal ve Bağımsız Seçim Komisyonu'ndan (CENI), geçen hafta yapılan yazılı açıklamada, seçimlerin düzenlenebilmesi için seçmen kayıtlarının revize edilmesinin şart olduğu ve bunun en az 16 ay sürebileceği bildirilmiş, bu nedenle bu yıl içinde yapılması planlanan genel ve devlet başkanı seçimlerinin 2017'ye ertelenebileceğini kaydetmişti.

Başbakan Augustin Matata Ponyoqui ise bu ay başında, hükümetin bütçe konusunda sıkıntıyla karşı karşıya kaldığını söylemişti.

Devlet Başkanı Joseph Kabila, siyasi aktörleri Kasım 2015'ten bu yana diyaloğa çağırıyor. Ancak Kabila'nın Aralık 2016'da bitmesi öngörülen görev süresini uzatmaya çalıştığını iddia eden muhalefetin büyük bir kısmı katılmayı reddediyor. Ayrıca muhalefet, CENI yetkilileriyle işbirliği içine giren Kabila'nın görev süresini uzatmak için diyaloğu bahane ettiğini ileri sürüyor.

Seçimlerin anayasa şartları doğrultusunda yapılması için muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, hafta başında genel grev çağrısı yapmıştı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.