Demokratik Kongo'daki şiddet olayları

Demokratik Kongo'daki şiddet olayları
Ülkenin doğusundaki şiddet olayları yüzünden 35 bine yakın kişi yerinden oldu

KINŞASA (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki şiddet olayları yaklaşık 35 bin kişiyi yerinden etti.

Ülkede görev yapan BM İstikrar Misyonu (MONUSCO) İnsani Koordinatörü Dr. Mamadu Diallo yazılı açıklamada, ülkenin doğusundaki sığınma kamplarında yaşayan 35 bine yakın kişinin, silahlı gruplar ile ordu arasında çıkan çatışmalar yüzünden kaçmak zorunda kaldığını bildirdi.

Sığınmacıların son bir kaç gündür zor şartlar altında bulunduğuna ve ihtiyaç duydukları insani yardıma ulaşamadıklarına dikkati çeken Diallo, durumu yakından takip ettiklerini söyledi.

BM, çatışmalar yüzünden iki haftadır binlerce kişinin kampları boşaltarak komşu kasabalara sığındığını duyurdu.

Yerel yetkililer, milislerin de kaldığı iddiaları üzerine sığınma kamplarını kapatmak istediğini yıl başından bu yana dile getirse de BM yetkilileri, sığınmacıların güvenliği için kampların kapatılmaması gerektiğini savunuyor.

BM verilerine göre, Kuzey Kivu eyaletinde 781 bine yakın sığınmacı yaşıyor. Bunlardan yüzde 30'unun kamplarda, yüzde 70'inin de zor şartlar altında bölge sakinlerinin evlerinde kaldığı belirtiliyor.

Ülkenin güneydoğusu, yaklaşık 20 yıldır silahlı çatışmalara sahne oluyor. Ülkede, Ruandalı ayrılıkçılardan oluşan Ruanda'nın Kurtuluşu Demokratik Güçleri (FDLR) ile Ugandalı ayrılıkçılardan oluşan Demokratik İttifak Güçleri (ADF-Nalu) bölgedeki en etkin ayrılıkçı gruplar arasında yer alıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.