Demokratik Kongo'daki tartışmalı seçim süreci

Demokratik Kongo'daki tartışmalı seçim süreci
Fransa, ülkedeki siyasi durumun kötüye gitmesinden kaygılı

KINŞASA (AA) - Fransa, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde siyasi durumun kötüleşmemesi için önlemler alınması gerektiğini bildirdi.

Fransa'nın Kinşasa Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada, ülkedeki siyasi durumun kötüye gitmesinden kaygı duyulduğu ve hükümetin seçim sürecinin hazırlanması için hızla çalışmalara başlaması gerektiği belirtilerek bu kapsamdaki müzakerelerin sükunetin hakim olduğu bir ortamda yapılabilmesi için hukukun üstünlüğüne saygı duyulması çağrısı yapıldı.

Açıklamada, seçim hazırlıklarına ağırlık verilmesinin önemine işaret edilirken yetkililerin de bu konuda sorumluluk sahibi olması gerektiği kaydedildi.

Demokratik Kongo'da, devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenebileceği tartışılıyor.

Ülkedeki siyasi gündem muhalefetin, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansman konusunun görüşülebilmesi amacıyla 6 ay önce ulusal diyalog süreci başlatmak isteyen Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın kasım ayında sona eren görev süresini uzatmak istediğini iddia etmesiyle karıştı.

Muhalif 7 siyasi partiyi tek çatı altında toplayan G7 grubu, 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın anayasaya aykırı olmasına rağmen yeniden seçilebilmek için diyalog süreci başlatmak istediğini iddia ederek sürece katılmayacağını duyurmuştu.

Anayasa Mahkemesi de önceki gün, devlet başkanı seçiminin anayasal süreç kapsamında düzenlenememesi durumunda Kabila'nın yeni devlet başkanı seçilene kadar görevine devam edebileceğini bildirmişti.

Öte yandan, seçime aday olduğunu açıklayan ülkenin güneydoğusundaki Katanga bölgesinin eski yetkilisi Moise Katumbi'nin Katanga'da "ücretli yabancı asker görevlendirme" suçlamasıyla yargılanması ise ülkede çok sayıda kişinin tepkisini toplamıştı. Hükümetin, Katumbi'nin önünü kapatmaya çalıştığını iddia eden binlerce kişi, önceki gün Katumbi'nin yargılandığı Lubumbashi Adalet Sarayı önünde gösteri düzenlemişti.

Adalet Bakanı Alexis Thambwe Mwamba geçen hafta, muhalefetin nisan ayında düzenlediği gösteride tutuklanan bir Amerikalının ifadesinde, Katumbi'nin Katanga'da paralı Amerikalı asker görevlendirdiğine ilişkin açıklamalarda bulunduğunu aktarmıştı. ABD'nin Kinşasa Büyükelçiliği ve Katumbi ise iddiaları yalanlamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.