Denizli horozunun peşinde geçen 62 yıl

Denizli horozunun peşinde geçen 62 yıl
Gür ötüşü ve heybetli görünümüyle tanınan Denizli horozunun yaşayan en eski yetiştiricilerinden Cafer Türkeş, horoza adanmış hayat hikayesiyle dikkati çekiyor

Gür ötüşü ve heybetli görünümüyle tanınan Denizli horozunun yaşayan en eski yetiştiricilerinden Cafer Türkeş, horoza adanmış hayat hikayesiyle dikkati çekiyor.

Horoz yetiştirmeye 8 yaşında komşularından aldığı yumurtadan çıkan civcivle ilgilenerek başlayan 70 yaşındaki Cafer Türkeş, horoz tutkusuyla tanınıyor. Horoz yetiştiricileri arasında "Pala Cafer" olarak bilinen Türkeş, çatı arasına kurduğu kümesinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, horoz yetiştirmenin kentte eski bir gelenek olduğunu söyledi.

Geçmişte hemen her evin bahçesinde bulunan ancak hızlı kentleşmeyle sayıları hızla azalan kümeslerin son yıllarda bu kültüre sahip çıkan genç nesil sayesinde yeniden arttığını dile getiren Türkeş, Denizli'de 30'u aşkın yetiştiricinin çatı arasına kurduğu kümeslerde yetiştiricilik yaptığını anlattı.

Eşi ve çocuklarının bu tutkusuna destek olduğunu, emekli olduktan sonra bahçeli bir eve sahip olamaması üzerine yaşadığı apartmanın çatısına kümes kurduğunu dile getiren Türkeş, kendisini ziyaret eden çok sayıda insanın da yetiştiriciliğe başladığına dikkati çekti.

Yetiştirdiği hayvanlar içinde ötüşü 59 saniyeye kadar çıkanların, kilometrelerce öteye sesini duyurabilen horozların bulunduğunu kaydeden Türkeş, 62 yıllık bir deneyime sahip olması dolayısıyla her gün ülkenin dört yanından yetiştiricilerden telefonlar aldığını ifade etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.