Hüseyin Akıncı

Hüseyin Akıncı

Deprem Gerçeği

Deprem Gerçeği

Sevgili dostlar yurdumuzdaki deprem gerçeğini göz ardı etmemiz pek mümkün gözükmüyor. Buna paralel olarak tedbir alınması gereken en önemli konulardan bir tanesi de deprem sigortalarının zorunlu olmasına karşın sadece elektrik su açtırmak için zoraki yapılan veya yaptırılan bir kâğıt parçasından öteye gitmiyor. Acente arkadaşlarımız da sağ olsunlar. 150 metrekare evin sigortasını 75 metrekare girerek çok düşük fiyatlarla poliçe düzenliyorlar, adını koy. Müşteri öyle istedi. Olası bir depremde o küçücük kâğıt parçası var ya 10 lira 20 lira eksik fiyattan yapılan o kâğıt parçası oldu peçete parçası kimin isine yaradı kimseye yaramadı günah keçisi yine biz acenteler olacağız. Burada DASK kurumuna da ciddi işler düşüyor.

Kardeşim teknoloji aldı başını gitti bu kadar basit bir işi yapamıyorsan ne demeli bilmiyorum. Her işi online yaparken tapu kayıtlarını da otomatik olarak getir ekrana kimsenin başı ağrımasın. Vay benim evim 50 metrekare yok 75 metrekare uğraştırmayın milleti. Hazine Müsteşarlığı, TÜİK, Emeklilik Gözetim Merkezi ve sigorta sektöründeki diğer kuruluşlardan derlediği verilere göre, Türkiye’de ‘zorunlu sigortalarda’ bile sigortalılık oranı oldukça düşük kalıyor. Bunların başında da deprem sigortası geliyor. Türkiye dünyanın en önemli deprem bölgelerinden biri olarak gösterilse de vatandaş, deprem sigortası için harcanacak parayı fuzuli harcama olarak görüyor. Buna göre Türkiye’de zorunlu olmasına rağmen konutların sadece yüzde 24.9’unun deprem sigortası bulunuyor.

1999 yılında büyük bir deprem yaşanan Marmara Bölgesi’ndeki konutların yüzde 67.4’ünün sigortasız olduğu belirlendi. İç Anadolu Bölgesi’ndeki konutların yüzde 71.5’inin, Ege Bölgesi’nde yüzde 76.7’sinin, Akdeniz Bölgesi’nde yüzde 82.6’sının, Karadeniz Bölgesi’nde yüzde 82.7’sinin, Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 88.2’sinin, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 85.5’inin deprem sigortası bulunmuyor. Bir musibet bin nasihatten evladır. Allah’ım bizleri musibetlerden korusun. Benim nasihatlerim kulaklarınızın bir köşesinde kalacak ama bu yazıyı okuyup da bir kişiye poliçe konusunda önder olursam ne mutlu bana.

İLLERE GÖRE SİGORTALILIK DURUMUNU PAYLAŞMAK GEREKİRSE…

İl bazında bakıldığında deprem sigortası yapılması gereken konutların Şırnak’ta sadece yüzde 3.3’ü, Hakkari’de yüzde 4.2’sini sigortası bulunuyor. 2 milyon 714 bin konut barındıran İstanbul’da ise bu oran yüzde 34.8. Kocaeli’nde sigortalı konut oranı yüzde 31.8, Yalova’da yüzde 42.9 düzeyinde seyrediyor. Yasalar gereği trafiğe çıkan bütün araçlarda trafik sigortası zorunluluğu aranırken, motorlu taşıtların yüzde 23.6’sının zorunlu trafik sigortası bulunmuyor. Zorunlu trafik sigortası bulunmayan taşıt oranı otomobillerde yüzde 6.33 gibi makul bir oranda kalırken, otobüslerde oran yüzde 21.5, minibüslerde yüzde 18.5. Bu alandaki lider ise yüzde 23.8 ile kamyonlar. Kasko alanında ise trafikteki araçların yüzde 75.2’sinin sigortası bulunmuyor.

Temel arabasını yangına karşı sigortalatmış. Sigortacı Temel'e

–İsterseniz biraz daha para verip arabanızı çalınmaya karşı da sigortalatabilirsiniz demiş.

Bunun üzerine Temel hafif sert bir şekilde sigortacıya çıkışır.

–Siz beni kazıklamaya mı çalışıyorsunuz. Yanmış arabayı kim çalar?

KAZASIZ GÜNLER DİLERİM.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Akıncı Arşivi
SON YAZILAR