Derbent’in yıldızı parlıyor

Derbent’in yıldızı parlıyor
Derbent’in organik tarım ve dağ turizmi ile öne çıkması gerektiğini söyleyen Başkan Acar, “Derbent’in yıldızı parlıyor, Derbent’in önü açık.

Aladağ’da fizibilite çalışmaları tamamlandı. Gelinen noktada Büyükşehir Belediyesi günübirlik tesisler ve birinci etap için fiziki ihale hazırlığı içinde” dedi

Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar, Pusula TV’ye konuk olup UĞURLU GÜNDEM’de Derbent ve özellikle de Aladağ’daki kış turizmi çalışmalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Derbent’in yıldızının parladığını ifade eden Başkan Acar, “Organik tarım ve doğa turizminde yükselen bir değer haline geldik” dedi.

DERBENT ORGANİK TARIM VE DAĞ TURİZMİ İLE ÖNE ÇIKMALI

Açıklamalarına, “İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunu olmamıza rağmen yaklaşık 27 yıldır belediyecilikte ustalaştık. Belediyecilikte tecrübeli bir isim haline geldik. Her ne kadar yüzü eskidi deseler de belediyecilikte, siyasette tecrübeye ihtiyaç olduğu düşüncesindeyim” diyerek başlayan Acar, ilçedeki değişime de dikkat çekti.

Başkan Acar, “2004’te göreve başladığımız da, ‘Derbent nerede?’ ‘İlçe mi, şehir mi, kasaba mı’ diye sorulara muhatap oluyorduk. Hamdolsun bu gün çok iyi noktalara geldik. O dönemde eko turizm ve hayvancılık noktasında Derbent’i bir noktaya taşımak arzusundaydık. Biz oraya fabrika ya da işletme yaparsak, Derbent’e en büyük haksızlığı yaparız. Çünkü oralar kirlenir. Hâlbuki Derbent organik tarım ve dağ turizmi ile öne çıkmalı. Biz de bu yolda emin adımlarla ilerliyoruz. Son dönemde fasulyede marka olduk. Çileğimiz de çok lezzetli. Çiftçilerimiz de sulu tarım ile ekonomilerini iyileştirmeye başladı. Dört tane sulu tarıma imkan tanıyan sulama göletimiz var. Dört tanesinin yapımı devam ediyor. Geçimini zor sağlayan insanlar artık sulu tarım ile kazanmaya ve sıfır traktör alma gücüne eriştiler.

Önemli olan Büyükşehir Belediye Başkanımızı bu işin içine sokmaktı. O olmazsa iş cılız olur. Sağolsun kendisi büyük destek verdi. Büyükşehir Belediyesi ile Derbent’i kayak merkezi yapmak için çalışıyoruz” dedi.

RAPOR BAKANLAR KURULUNA SUNULACAK

Derbent, Aladağ Kayak Merkezi’nde gelinen noktayı da özetleyen Acar, “Fizibilite çalışmaları tamamlandı. Üç boyutlu maketler üzerinde çalışılıyor. Şu an gelinen noktada Büyükşehir Belediyesi günübirlik tesisler ve birinci etap için fiziki ihale hazırlığı içinde. İnşallah bu yıl ilk temeller atılacak. Bölge bin 800- bin 900 metreye kadar orman alanı. Kayak alanı da bin 900 metre ile 2 bin 350 metre arasında yani 450 metrelik bir irtifada yaklaşık 20 kilometreye kadar kayak pistleri yapılabiliyor. Kayağa yeni başlayan insanlar için mavi pist, daha tecrübeliler için kırmızı pist ve en çılgınları olarak tabir ettiğimiz adrenalin tutkunları için ise siyah pist olacak. Bizim en büyük avantajımız mavi pist alanının çok geniş olması. Bakanlık yaklaşık 33 kurumdan burayla ilgili görüş aldı. Bu kurumlar ‘burası kayağa ve turizme uygun’ raporu verdi. Rapor en kısa sürede bakanlar kuruluna sunulacak.

Kalkınma Bakanımız Lütfi Elvan’a da konuyu ilettik. Derbent’ten Aladağ’a çıkan 3 kilometrelik teleferik projesi var. 65 milyon liralık maliyeti Kalkınma Bakanlığı tarafından karşılanacak. Turizm Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı da büyük destek veriyor” diye konuştu.

BU KONYA’NIN BİR PROJESİDİR

Kayak merkezinin Derbent özelinde Konya’ya büyük katkılar sağlayacağını ve Konya’nın bir projesi olduğunu söyleyen Acar, “Konyalı hemşehrilerimiz para harcamadan çok cüzi paralarla buradan yararlanabilecek. Dünyanın en pahalı turizmi kayak turizmidir. Biz uygun bir şekilde Konyalı hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız. Bu proje Derbent’e büyük katkı sağlayacak ama asıl amaç Konya’dır. Bu Konya’nın bir projesidir. Uzmanlar ilk 5’e girecek bir kayak pisti olacağını söylüyor. İnşallah güzel şeyler olacak. Tesisler yapıldığı zaman Konyaspor da burada kamp yapma imkanı bulacak” ifadelerini kullandı.

Derbent’te yerleşim ve gayrimenkul yatırımlarının da artmaya başladığının altını çizen Başkan Acar, “Derbent’in önü açık. Şuanda göç büyük ölçüde durdu. Hatta arsalara yoğun talep var. Konya’nın yoğun ve stresli yaşamından uzaklaşmak isteyen soluğu Derbent’te alacak. Kayak sporu kapalı kıyafetlerle yapıldığı için tesettüre uygun bir spordur. Bu da bizim yapımıza elverişli. Belediyelerden büyük destek alıyoruz. Konyalı hemşehrimiz Mustafa Ak’ın başkanlığını yaptığı Keçiören’den ve Belediyeler Birliği’nden araç desteği alacağız. Karatay Belediyemiz talebimiz doğrultusunda Derbent’e kapalı Pazar kazandırıyor. Büyükşehir Belediyemiz her konuda büyük destek veriyor. Konya yeni büyükşehir yasasından en iyi yararlanan ve bunu en iyi uygulayan bir şehir oldu. Derbent’in yıldızı parlıyor. Derbent’e bir süre kalan insan. Konya’da yaşayamaz. Derbent’in müthiş bir manzarası var. Konyamızın Abant’ı, Konyamızın Uzungöl’ü, Konyamızın Uludağ’ı Konyamızın Erciyes’i… İnanılmaz bir panorama var. Derbent’i bir kez gören büyüleniyor” dedi.

HER ŞEY FİZİKİ BELEDİYECİLİK DEĞİL

Fiziki belediyecilik alanında eksiklerinin olmadığını ancak belediyeciliğin de sadece fiziki belediyecilikle sınırlı kalamayacağını da vurgulayan Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar, “Belediyecilik açısından da verdiğimiz sözlerin tamamını yerine getirdik. Vermediğimiz sözleri de yapmaya başladık. Hemşehrilerime soruyordum, ‘Benden alamadığınız bir belediyecilik hizmeti var mı?’ Fiziki belediyecilik anlamında eksiğimiz yok. Gençlerimiz için çalışma yapacağız. Özellikle kışın gençleri toplayıp, eğitim ve sosyal çalışmalar yapacağız. Bunun için gerekli hazırlıkları yapıyoruz. Amacımız gençlerin özgüvenini arttırmak. Üniversiteyi kazanamayan gençlerimiz arada kalıyor. Ne tam bir çiftçi oluyor ne de meslek sahibi. Biz bu noktada gençlere daha fazla eğilim göstermeliyiz. Her şey fiziki belediyecilik değil” diye konuştu.

TRAFİK VE DİKEY YAPILAŞMA

Acar son olarak Konya’nın temel sorunlarına dikkat çekip, “Konya’da geçmiş yıllarda hava kirliliği sorunu vardı. Doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasıyla bu noktada önemli adımlar atıldı. Şuanda ise temel problem trafiktir. Şehir olarak trafiği birinci gündem maddesi yapıp bu konuya eğilmeliyiz. Bunun yanı sıra dikey yapılaşma şehir için tehlike çanları oluşturuyor. Bu şehir bizim el birliğiyle bu şehre sahip çıkmalıyız. Sorunları birlikte çözmeliyiz” ifadelerini kullandı.

(Haber: M. Erkan Ergün)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.