DERGİ POSTASI

DERGİ POSTASI
Aylık kültür sanat dergilerinde bu ay neler var?

TECRÜBEDEN ACEMİLİĞE YAŞLILIK

Koronavirüs sürecinde yaşlılarımızın üzerine çok gidildi, fiili ve sözlü hoş olmayan bazı tututumlara maruz kaldılar. Nihayet dergisi anlamlı bir iş yaparak son sayıda dosya konusunu yaşlılık konusuna ayırdı. Dosya,  Murat Şentürk’le yapılmış uzun bir röportajla başlıyor. Dosya çerçevesinde Mehmed Safiyüddin Erhan’la yapılmış bir söyleşi de yer alıyor. Ahmet Murat, Cihan Aktaş, Aykut Ertuğrul, Beyza Karakaya, Ümit Aksoy yaşlılık üzerine yazan kalemler.

Nihayet’te dosya konusu dışında pek çok aydının önemli makalesi de yer alıyor. Mustafa Özel, ‘Nedir Başıma Gelen’ başlıklı yazısında bireyin modern çağla imtihanını ele alıyor. Mimar Serkan Duman’la başta Suriyeliler olmak üzere göçmenler için yaptıkları kerpiç evler konusu masaya yatırılıyor. Yol resimlerinde bu ay Malezya’dan ilginç fotoğraflar yer alıyor. Dergide yer alan bir başka röportaj bilge kral Aliya’nın torunu Nadja Dizdarevic’le yapılmış, konu tabi ki Aliya İzzetbegoviç. Psikiyatrist Kemal Sayar ‘ruhun derin yaraları’nı anlatıyor makalesinde. Zeynep Özel ise Cafer Gazi Bey’in kayıp divanının izini sürüyor.Ömer Yalçınova’dan bir roman yazısı okuyucu huzurunda, Yalçınova’nın odağında Dostoyevski’nin Kumarbaz adlı romanı var. Nihayet’te ülkemizden ve dünyadan yeni çıkan kitaplar da tanıtılıyor.

AYLIK SOSYAL MESAFE: CİNS

İsmail Kılıçarslan kaptanlığında çıkan Cins, edebiyat dergisi zannedilerek alınan Kafa, Tuhaf gibi aylık dergiler kulvarında nitelikli içeriğiyle fark yaratan bir dergi. Kurmacadan ilmi yazılara tüm ilgi alanlarına hitap edebilecek içeriğiyle beğenilen derginin son sayısında evde kaldığımız bugünlerde kitap tavsiyeleri veriliyor çeşitli yazarlar tarafından.

Üretken yazarlarımızdan Ercan Yıldırım her ay olduğu gibi 55.sayıda da önemli bir yazıyla okuyucu karşısında. Yıldırım yazısında hakikatle gerçekliğin ayrımı ve özellikleri üzerinde duruyor. İslam sanatı uzmanı Serap Sönmez’le sanat eserlerimizdeki mimari ve estetik konulu bir röportaj gerçekleştirilmiş derginin nisan sayısında. Murat Güzel’in sürekli köşesi Kebikeç’e bu ay Ahmet Yesevi, Divan-ı Hikmeti ile misafir oluyor.

ODTÜ ileri fizik ve felsefe bölümlerinden derece ile mezun olan Enis Doko kendisiyle yapılan röportajda evrim ve yaratılış konularında dikkate değer mesajlar veriyor. ‘ İslam coğrafyasındaki kurumlarımız bilimsel olarak 14. Yüzyıla kadar Batı’nın önünde idi. Bu şekilde devam etseydik, çok yüksek olasılıkla Darwinci evrim kuramını Darwin’den önce geliştirirdik’ diyen Doko, ilim tarihçilerimize çok iş düştüğünü özellikle vurguluyor. Muhammed Yazıcı, ‘ Annesiz Bir Dünya Nasıl Döner’ başlıklı hassas duygularla bezeli etkileyici yazısında anneliği çeşitli yönlerden irdeliyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.