Devrim Muhafızları'ndan nükleer anlaşmaya eleştiri

Devrim Muhafızları'ndan nükleer anlaşmaya eleştiri
İran Devrim Muhafızları Komutanı Caferi: "Nükleer anlaşma hiçbir zaman iftihar edilecek bir belge olmadı ve bundan sonra da olmayacak" "Halkımız anlaşmayı zorla kabul etti. Bu anlaşmanın halka ne faydası oldu ki başka anlaşmaları kabul edelim?"

İSTANBUL (AA) - İran Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Muhammed Ali Caferi, ülkesinin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 5 daimi üyesi ve Almanya arasında mutabakata vardığı nükleer anlaşmanın övünülecek bir belge olmadığını belirtti.

İran'ın yarı resmi ajansı Tasnim'de yer alan habere göre, Devrim Muhafızları Komutanları Yüksek Konseyi toplantısında konuşan Caferi, geçen yıl temmuz ayında imzalanan nükleer anlaşmanın ülkesine bir faydası olmadığını savunarak, "Nükleer anlaşma hiçbir zaman iftihar edilecek bir belge olmadı ve bundan sonra da olmayacak." dedi.

Caferi, İran halkının anlaşmayı "zorla" kabul ettiğini vurgulayarak, "Halkımız anlaşmayı zorla kabul etti. Bu anlaşmanın halka ne faydası oldu ki başka anlaşmaları kabul edelim?" ifadelerini kullandı.

İran ve Suudi Arabistan arasındaki gerginliğe de değinen Caferi, "Devrim Muhafızları, Suudi Arabistan, Bahreyn ve onlar gibi rejimlerin küstahlıklarına cevap vermek için hazırlıklarını yaptı ve emir bekliyor." diye konuştu.

- Genelkurmay Başkanı Firuzabadi'den ABD Başkanı Obama'ya tepki

Öte yandan Fars Haber Ajansı'na göre, Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Firuzabadi, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Washington'da düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesi'nin kapanışında yaptığı konuşmada, İran'ın balistik füze denemelerine işaret ederek, "İran liderleri nükleer anlaşma metnine uysa da anlaşmanın ruhuna aykırı hareket ediyor." ifadelerine tepki gösterdi.

Firuzabadi, "Biz nükleer anlaşmanın detaylarını incelediğimizde anlaşma metninden başka bir şey görmedik dolayısıyla anlaşmanın ruhunun ne olduğundan haberimiz yok." dedi.

İran ile BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında 14 Temmuz 2015'te varılan nükleer anlaşma ülkenin büyük bir kesiminde sevinçle karşılansa da muhafazakarlar anlaşmaya daima mesafeli yaklaştı.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani liderliğindeki ılımlı kanat anlaşmayı önemli bir diplomatik başarı şeklinde nitelendirirken, yürürlüğe girdiği ocak ayından bu yana yaptırımların birçoğunun hala kaldırılmaması nedeniyle anlaşma, son zamanlarda muhafazakar kesim tarafından sıkça eleştiri konusu oluyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.