"Devrim"den sonra sıra "İstiklal"de

"Devrim"den sonra sıra "İstiklal"de
AÜ öğrencileri tarafından 3 yıl önce kurulan, "Devrim" adını verdikleri insansız hava aracıyla ABD'de yarışmaya katılan SUAS Anadolu takımı, bu kez TÜBİTAK'ın yarışları için yeni araç üretiyor- Takım kaptanı Arslan:- "Yarışmalarda en iyi dereceleri elde e

ESKİŞEHİR (AA) - SİNAN BALCIKOCA - ABD'deki yarışmada insansız hava araçları ''Devrim'' ile dünya altıncısı olan Anadolu Üniversitesi (AÜ) öğrencilerinden oluşan takım, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) yarışları için "İstiklal" adını verdikleri yeni aracın üretimine başladı.

SUAS Anadolu takımı kaptanı, AÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Bilal Arslan, AA muhabirine, takımın, uluslararası arenada düzenlenen insansız hava araçları yarışmasına katılmak için 3 yıl önce kurulduğunu söyledi.

Sabit kanatlı insansız hava araçları üzerinde çalıştıklarını vurgulayan Arslan, "Görüntü işleme, görüntü aktarımı, haberleşme gibi sistemleri, geliştirdiğimiz uçaklara entegre ediyoruz. Otonom sürüş özelliği ekleyerek, insansız hava araçları üretiyoruz. Geçen yıl ABD'de düzenlenen insansız hava araçları yarışmasında dünya altıncısı olduk." dedi.

Takımda fakültedeki her bölümden öğrencinin yer aldığını belirten Arslan, bu yıl TÜBİTAK İnsansız Hava Araçları Yarışları'na katılacaklarını bildirdi.

Arslan, "Yarışmalarda en iyi dereceleri elde etmek için sistemler üretiyoruz. Bu yıl 21-25 Eylül'de TÜBİTAK'ın yarışlarına katılmak için 'İstiklal' adını verdiğimiz insansız hava aracının ilk prototipini yaptık, çizimlerimiz devam ediyor." ifadelerini kullandı.

- "Kısa mesafede yüksek hızda manevra kabiliyeti taşıyacak''

"Devrim" ve "İstiklal"in yapısal anlamda birbirinden farklı olduğunu kaydeden Arslan, şöyle devam etti:

"Devrim, patlar motorlu bir sisteme sahip. Yüksek faydalı yük taşıyıp, uzun süre havada kalabiliyor. İstiklal ise kısa mesafelerde yüksek hızda manevra kabiliyeti taşıyacak. Acil durumlarda hedefi vuracak, yük bırakacak. İstiklal, şu anda çizim aşamasında, ilk prototipini ürettik. En son versiyonunu üretip TÜBİTAK yarışlarına katılacağız. Tecrübelerimize dayanarak birinci olacağımızı düşünüyoruz."

- "Uluslararası yarışmalarda ülkemizi temsil ediyorlar"

Proje danışmanlarından Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi araştırma görevlisi Zafer Öznalbant ise insansız hava araçlarının üretiminin zorluğunu anlattı.

AÜ'nün bu konuda ciddi deneyime sahip olduğunu dile getiren Öznalbant, "Öğrencilerimizin ilgisi bizi mutlu ediyor. Burada her türlü imkana sahibiz. Arkadaşlarımız uluslararası yarışmalarda üniversitemizi ve ülkemizi temsil ediyor. TÜBİTAK yarışlarına ise sabit kanatlı insansız hava aracıyla katılacaklar. Yarışmada kendilerine başarı diliyorum. Onlara yol göstermek için elimizden gelen desteği veriyoruz." diye konuştu.

"Devrim"den sonra sıra "İstiklal"de

"Devrim"den sonra sıra "İstiklal"de

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.