Dinmeyen Acı: Kerbela

Dinmeyen Acı: Kerbela
Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve 71 yakınının şehit düştüğü Kerbela olayının yad edildiği "Aşura Merasimi"nin en yoğun yapıldığı Iğdır'da hazırlıklar tamamlandı

IĞDIR (AA) - Caferi mezhebine mensup vatandaşlar, her yıl muharrem ayının ilk gününden başlayıp 40 gün boyunca Kerbela'da Yezid tarafından katledilen Hazreti Hüseyin ile 71 yarenin yasını tutuyor.

Iğdır'da da yaşayan Caferiler, şehrin farklı yerlerinde kurulan matem çadırlarında ve camilerde bir araya gelerek "Sinezen" adı verilen ilahileri seslendirip sinelerine vuruyor.

İl, ilçe ve köy imamları, akşam namazının ardından cemaate "Mersiye" adı verilen ağıtlar eşliğinde Kerbela olayını anlatıp, o gün yaşananları hatırlatıyor.

Hazreti Hüseyin, kardeşleri ve çocukları ile yarenlerine o gün gösterilen muamele ve uygulanan zulmün anlatıldığı camilerde, gözyaşı adeta sel oluyor.

Her camide "Deste" adı verilen, gençlerin oluşturduğu ilahi grupları bulunuyor. Cami imamının konuşmasının ardından ayağa kalkan "Deste", koro halinde okudukları sinezenler eşliğinde sinelerine vurup o günleri yad ediyor.

Iğdır il merkezinde, Zübeyde Hanım Bulvarı'nda, "Aşura Çadırı" adı verilen, Kerbela olayının maketlerle anlatıldığı, içinde kütüphane ve çeşitli materyallerin sergilendiği çadır kuruluyor.

Desteler, camilerde sürdürülen ibadetlerin ardından, yürüyerek çadıra geçiyor.

Çadırın önünde bulunan platformda bir araya gelen vatandaşlar ise meddahların seslendirdiği sinezen ve mersiyelere eşlik ederek ağlıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.