Dış ticaret istatistikleri

Dış ticaret istatistikleri
KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu:- "AB ekonomisindeki toparlanmanın ihracatımıza olumlu yansımalarını görüyoruz"

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, dış ticaret istatistiklerini değerlendirirken, Avrupa Birliği ekonomisindeki toparlanmanın, Türkiye'nin ihracatına olumlu yansımalarını gördüklerini belirtti.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK tarafından bugün açıklanan Mart ayı dış ticaret rakamlarını yorumladı.

Mart ayında ihracatın yüzde 2,3 artarak 12,8 milyar dolar, ithalatın ise yüzde 5,2 azalarak 17,8 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatan Zeytinoğlu, ihracatın ithalatı karşılama oranının da yüzde 72,1’e çıktığını ifade etti.

Dış ticaret açığının yüzde 20,3 azalarak 6,2 milyar dolardan 4,9 milyar dolara gerilediğini gördüklerini belirten Zeytinoğlu, bu gerilemenin cari açığa olumlu yansıyacağını düşündüklerini bildirdi.

Zeytinoğlu, şunları kaydetti:

"Hemen hemen toplam ihracatımızın yarısını yaptığımız AB ülkelerine ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,1 artarak 6,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bir evvelki yıl aynı dönemde AB’ye olan ihracatımız yüzde 12 gerilemişti. AB ekonomisindeki toparlanmanın ihracatımıza olumlu yansımalarını görüyoruz. AB ekonomisindeki toparlanmayla ihracatımızdaki canlanma bizleri sevindirdi. Diğer taraftan uzun yıllardır en fazla ihracat yaptığımız ülke sıralamasında Almanya birinci iken bu yıl ilk defa mart ayında İngiltere’nin ilk sıraya çıkması dikkat çekicidir."

- "Ekonomide sürdürülebilir büyümeyi yakalayacağımızı düşünüyoruz"

İmalat sanayinin ihracattaki payının da yüzde 3 arttığına işaret eden Zeytinoğlu, "İhracat yapılan faaliyet kollarına baktığımızda imalat sanayinin payı yüzde 3 artarak 12,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. İmalat sanayi ihracatı içinde yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 3,9’dur. Bu ürünlerin ihracattaki payını artırarak ekonomide sürdürülebilir büyümeyi yakalayacağımızı düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Zeytinoğlu, İran ambargosunun kalkmasıyla İran ile olan ticaretin de arttığını belirterek, "Ne yazık ki komşu ülkelerde yaşanan olumsuz koşullar hala devam ediyor, ancak İran ambargosunun kalkmasıyla ticaretimiz tekrar canlandı. İran ile ihracatımız geçen yıla göre yüzde 55,7 artarak 0,32 milyar dolar olarak gerçekleşti. Umarız diğer ülkelerde de barış ortamı bir an önce sağlanır. Mevsimsel nedenlerle ihracatımızın artmaya devam edeceğini düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.