Dış ticarette belge kontrolünde yeni dönem başladı

Dış ticarette belge kontrolünde yeni dönem başladı
Ticaret Bakanlığı, dış ticarette kullanılan menşe ispat ve dolaşım belgelerinin sonradan kontrol işlemlerine ilişkin usul ve esasları yeniden belirledi.

Ticaret Bakanlığı, dış ticarette kullanılan menşe ispat ve dolaşım belgelerinin ardından kontrol işlemlerine ilişkin usul ve esasları yeniden düzenledi.

Bakanlık tarafından hazırlanan "Gümrük Genel Tebliği'nde (Uluslararası Anlaşmalar) Değişiklik olmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, "Türkiye Cumhuriyeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti Arasında Mal Ticareti Anlaşması", "Türkiye Cumhuriyeti ile Özbekistan Cumhuriyeti içlerindeki Tercihli Ticaret Anlaşması" ve "Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşik Arap Emirlikleri içerisinde içerikli Ekonomik Ortaklık Anlaşması"nın yürürlüğe katılması sonrasında söz konusu anlaşmaların mütakıben kontrole ilişkin hükümleri tebliğe verildi.

YETKİ YÜKÜMLERİ TEBLİĞDEN KALDIRILDI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonuna (TESK) ithalatta ibraz edilen menşe şahadetnamelerinin takiben gözetim kapsamında verilmesi öngörülen yetki yükümleri tebliğden kaldırıldı.

Ardından kontrol muamele kapsamında yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerine verilen görev ve yetkiler de tebliğe verildi. Böylece çalışmada birliğin olması, mevzuata dair yorum farklılıklarının ve diğer tereddütlerin giderilmesi gayeler arasında oldu.

MAĞDURİYETLERİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Değişiklikle, ilgili ülkedeki belge saklama süreleri bitmiş A.TR dolaşım belgeleri, menşe ispat evrakları ve menşe şahadetnameleri için mahkeme emri, mücbir neden veya beklenmeyen hal olmadığı takdirde daha sonradan kontrol istediği olmayacak. Bu kapsamda, bu hususta ticaret erbabının yaşayabileceği mağduriyetlerin ilerisine geçilecek.

Çalışmada A.TR dolaşım belgeleri veya menşe ispat belgelerinin, ihracatçı ülke yetkili idaresi tarafından re'sen iptal edildiğinin yazılı olarak iletildiği anlarda olacak işlemlere açıklık getirilmesi nedeniyle menşe ispatı ve dolaşım belgelerinin re'sen iptaline ilişkin düzenleme gerçekleştirildi.

Tebliğ, 11 Ekim 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.