Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız Batı Trakya'da

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız Batı Trakya'da
Yıldız, “Türk olmak güzel bir şey ve öyle bazı politikalarla vazgeçilecek bir şey değil”- "Balkanlar bizim gönül bağımız olan ülkeler”- “Türkiye AB stratejik hedefini korumakta ve gereken adımları atacaktır”- “Türkiye AB üyesi bir ülke olmayı arzu ediyor

GÜMÜLCİNE (AA) – Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız, Türkiye’nin Balkanlar ile gönül bağı bulunduğunu belirterek, “Türk olmak güzel bir şey ve öyle bazı politikalarla vazgeçilecek bir şey değil.” dedi.

Batı Trakya’yı ziyaret eden Yıldız, Gümülcine’de Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve soydaşlarla bir araya geldi.

Bölgedeki temaslarına Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosluğunu ziyaret ederek başlayan Yıldız, daha sonra Gümülcine seçilmiş müftüsü İbrahim Şerif’i makamında ziyaret ederek bir süre görüştü.

Müftülük ziyaretinin ardından kapatılan Gümülcine Türk Gençler Birliğine (GTGB) giden Yıldız, burada kendisini sevgi gösterileriyle karşılayan soydaşlara hitap etti.

Konuşmasına, “Size, Cumhurbaşkanımızdan, Başbakanımızdan ve Türk halkından selam getirdim.” diyerek başlayan Yıldız, ramazanın birinci gününde Gümülcineli soydaşlarıyla birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Bakan Yardımcısı Yıldız, Balkanlarda Türklerin bulunduğu yerlerde uzun yıllar görev yaptığını ancak, Batı Trakya’ya ilk kez geldiğini belirterek, “Daha önce başka yerlerde de söyledim, Türk olmak güzel bir şey ve öyle bazı politikalarla kolay vazgeçilecek bir şey değil. Bu kadim bir kültür, kadim bir birlik ve misyonu olan bir kimlik.” dedi.

Batı Trakya Türklerinin, hakları ve statüsü anlaşmalarla belirlenmiş bir toplum olduğunu ifade eden Yıldız, Türkiye devleti ve milletinin her zaman bu hakların takipçisi olduğunu kaydetti.

Yıldız, “Balkanlardaki soydaşlarımız, Ortadoğudakiler olduğu gibi bizim için bir özellik arz ediyor. Uluslararası ilişkiler ve prensipler çerçevesinde takip etmek ve gerektiğinde soydaşlarımıza yardım etmek hem devletimizin, hem milletimizin ve hem de sivil toplum kuruluşlarımızın borcudur. Bunu da burada yerine getirmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

Son dönemde Batı Trakya’dan gelen bilgilerin, gelişmelerin iyi olmadığı yönünde olduğu kanaati doğurduğunu ifade eden Yıldız, sorunların komşu ülke Yunanistan ile iyi komşuluk ilişkileri ve anlaşmalar temelinde, insan hakları doğrultusunda çözümleneceği umudunu dile getirdi.

Yıldız, Türkiye’nin AB üyesi bir ülke olmayı arzu ettiğini ancak, Birlik içerisindeki ülkelerin de Türkiye devleti ve vatandaşlarına karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin bu konuda önerilen kriterleri yerine getirmek için çalıştığını ifade eden Yıldız, “Özetle, Türkiye Cumhuriyeti devleti ve halkıyla başta Batı Trakya olmak üzere bütün Türk topluluklarını, azınlıkların durumunu bir yandan takip ederken, bir yandan da komşu ve komşu olmayan ülkelerle iyi ilişkileri devam ettirmek arzusundadır. AB stratejik hedefini korumakta ve gereken adımları atacaktır.” dedi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız, Türkiye’nin, Suriye ve Irak'ta birçok sorunlarla uğraşmak zorunda kaldığını belirterek, Türk ordusunun Suriye’ye fiilen müdahale etmek zorunda kaldığını söyledi.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra kimsenin böyle bir şeyi beklemediğini anlatan Yıldız, “Ama bütün dünya gördü ki, gerektiğinde Türkiye ordusuyla, milletiyle bir bütündür. Türkiye bu konularla başarıyla baş etmektedir. İnşallah bizim tezlerimiz temelinde, komşu ülke halklarının emelleri ve ülkelerin toprak bütünlüğü doğrultusunda sonuçlar alınacak.” ifadelerini kullandı.

Yıldız, Türkiye, OrtaDoğu ile ilgilenirken Türklerin bulunduğu başka yerleri de unutmadığını belirtti ve şunları kaydetti:

“Bu kapsamda zaman zaman buraları ihmal ediliyor algısı oluşuyorsa bilin ki doğru değidir. Balkanlar bizim gönül bağımız olan ülkelerdir. Bu ülkeler inşallah devlet yapılarını güçlendirerek NATO ve AB süreçlerini tamamlayacaklar. Bizler NATO’da olduğumuz gibi AB içinde de olduğumuzda, Türkiye için, Türk topluluklar için daha güzel bir yaşam olacak ve İslam dünyası içinde çok güzel bir örnek ortaya çıkmış olacak”.

GTGB’nin ardından, Batı Trakya ziyaretinde kendisine refakat eden Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı ile birlikte Kırmahalle Camisi'nde öğle namazını kılan Yıldız, daha sonra Gümülcine’deki Celal Bayar Azınlık Lisesi’ni ziyaret etti.

Yıldız, bölgedeki tek azınlık lisesi olan Celal Bayar’a gelişinde Türk öğrenci ve öğretmenler tarafından karşılandı. Okulda incelemelerde bulunan Yıldız, öğretmelerden çalışmaları ve sorunları hakkında bilgi aldı.

Akşam saatlerinde bölgedeki Türklere ait bazı ticari kuruluşları da ziyaret eden Yıldız, bu akşam Gümülcine’de, Türk Başkonlosluğu tarafından onuruna düzenlenen iftar programına katılacak. Yıldız yarın da İskeçe bölgesini ziyaret edecek, ardından Kavala ve Selanik'e geçecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.