Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Avrupa'nın Yanlış Tutumundan Vazgeçmesi Gerekiyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Avrupa'nın Yanlış Tutumundan Vazgeçmesi Gerekiyor
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, "Yanlış tutumundan AB'nin, birçok Avrupa ülkesinin ve Avrupa basınının vazgeçmesi gerekiyor. 'Bizim tarafımızda olun' demiyoruz. Objektif ve dengeli olun." dedi

 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu'nda bir araya geldi.

Çavuşoğlu, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, darbe girişiminin ardından açıklamayla Türkiye'ye ve demokrasisine, halkın oyuyla iş başına gelen iktidara ve Cumhurbaşkanına verdiği destekten dolayı Jagland'a teşekkürlerini sundu.

47 ülkenin üye olduğu, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünü savunan ve bu değerler üzerinden kurulan Avrupa Konseyinden de esasen beklentilerinin hep bu yönde olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Bu darbe girişimi tam da Avrupa Konseyinin ve bizlerin bugüne kadar savunageldiği ve etrafında birleştiği değerleri hedef almıştır. Demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünü hedef almıştır." dedi.

"Türkiye'nin reform süreci devam edecektir"
Bu süreçte Konsey ile yakın işbirliğinde olduklarını anlatan Çavuşoğlu, darbe girişiminden sonra OHAL ilan edildiğini, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 15. maddesine bazı kısıtlamalar getirildiğini ancak bunun, İnsan Hakları Mahkemesinin Türkiye üzerindeki rolünü kesinlikle kısıtlamadığını söyledi.

Bu durumu Avrupa Konseyine bildirdiklerini, Türkiye'de atılan adımlar konusunda biz bilgilendirmeyi düzenli şekilde yapacaklarını ifade eden Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Amacımız bu darbe girişimi içinde olanların hukuk çerçevesinde cezalandırılması ve Türkiye'nin bir daha böyle tehditlerle, sadece Türkiye'nin değil, Türk demokrasinin karşı karşıya kalmaması, sivil demokrasiyi ve demokratik kurumları Türkiye'de güçlendirmek, insan hakları ve temel hak ve özgürlükleri güçlendirmektir. Bu yönde hükümetimizin adımları da devam edecektir. Türkiye'nin reform süreci de güçlü bir şekilde devam edecektir."

"Objektif ve dengeli olun"
Avrupa'nın bugüne kadarki yaklaşımının son derece negatif olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, "Bugüne kadarki yaklaşımlarıyla Türkiye'deki darbe girişimcilerine destek olmaktadırlar, onları daha da cesaretlendiriyorlar. Dolayısıyla maalesef bugüne kadarki yanlış tutumundan Avrupa Birliği'nin, birçok Avrupa ülkesinin de Avrupa basınının da vazgeçmesi gerekiyor. Biz, 'Bizim tarafımızda olun' demiyoruz. Doğru ne ise o. Objektif ve dengeli olun. Dürüst olalım." diye konuştu.

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.