Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu hakkındaki gensoru

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu hakkındaki gensoru
AK Parti Malatya Milletvekili Özhan:"(Avrupa Parlamentosu raporu) Bu rapor, Avrupa açısından içine düştüğü siyasi körlüğün zirvesidir"- "DAİŞ, İslam'a ve Suriyelilere karşı nasıl vahşice bir cürüm işliyorsa, PKK'da aynı şekilde başta Kürtler olmak üzere b

TBMM (AA) - AK Parti Malatya Milletvekili Taha Özhan, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raporuna ilişkin, "Bu rapor, Avrupa açısından içine düştüğü siyasi körlüğün zirvesidir." dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, HDP'nin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağı görüşülüyor.

Görüşmelerde CHP Grubu adına konuşan Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, Türkiye'nin hem iç politikada hem de dış politikada ağır sorunlar yaşadığını savundu.

Dış politikayla ilgili iyi bir analiz yapılması gerektiğini belirten Yılmaz, buna karşın Meclis'in boş olduğunu söyledi.

Öztürk Yılmaz, Ortadoğu'nun sınırlarının yeniden çizildiğini ve aynı zamanda rejimlerin değiştiğini kaydederek, "Türkiye'deki siyasi iktidarın kaderi ile sanki Türkiye'nin kaderi birmiş gibi takdim edilmeye başlandı. Bir zamanlar 'kırmızı çizgi' olarak takdim edilen her ne varsa bugün aşındı." diye konuştu.

Yılmaz, şöyle devam etti:

"Türkiye bugün dış politikasında bölgesel bir aktöre yakışan küresel bir dil kullanmıyor, daha İslami bir dil kullanıyor. Bu dil maalesef başka dünyalarda farklı şekillerde algılanıyor ve bu dil devam ettiği sürece de Türkiye'nin mezhepçilikle özdeşleştiği bir hale gelmesini önleyecek hiçbir engel kalmıyor. Bugün dış politikamızdaki en büyük sorun mezhepçiliktir."

Dış politikada kapsamlı bir değişiklik yapılması gerektiğini savunan Öztürk Yılmaz, burada muhalefet, iktidar anlayışıyla değil, büyük bir sorumlulukla davranılması gerektiğini söyleyerek, "Suriye'de sadece diplomatik çözümden dışlanmadık, askeri olarak da dışlandık." ifadesini kullandı.

"Mesele, Türkiye'nin dış politika düzeyine ulaşması"

AK Parti Grubu adına konuşan AK Parti Malatya Milletvekili Taha Özhan ise Türkiye'nin çevresinde yaşanan krizlere değindi.

Özhan, krizin çıktığı yerin artık krizin sadece ilk durak yeri olarak kaldığını, daha sonra da farklı yerlere sirayet ettiğini ve Avrupa'nın ise bununla yüzleşmediğini kaydetti.

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raporuna değinen Taha Özhan, "Sadece maddi bilgi düzeyindeki çapsızlıklar bir yana, akıl almaz düzeyde bir siyasetsizlik ve ciddiyetsizlikle milletimizin canını yakan terörizmi bile ıskalamayı başarmışlardır. Bu rapor Avrupa açısından içine düştüğü siyasi körlüğün zirvesidir." şeklinde konuştu.

Meselenin yıllar sonra Türkiye'nin dış ilişkiler düzeyinden kurtulup, dış politika düzeyine ulaşması sorunu olduğunu aktaran Özhan, Türkiye'nin artık etrafında ve dünyada yaşanan gelişmeler karşısında "pasif bir nesne" konumunda değil, "aktif bir özne" konumunda olduğunu ve bu Türkiye'nin birilerinde ciddi rahatsızlık uyandırdığını vurguladı.

Taha Özhan, bugün Meclis'te de bu rahatsız olanların verdiği gensorunun görüşüldüğünü kaydetti.

- "PKK, bölge halklarına karşı cürüm işliyor"

Baas rejiminin Suriye içerisinde üç tane işbirlikçisi olduğuna işaret eden Özhan, "Üçü de Suriyeli mazlumlara, meşru muhalefete saldırarak alan kazanıyor. Hizbullah'ı zaten herhalde saymamın bir anlamı yok. Bunlardan birisi PKK diğeri de DAİŞ'tir. DAİŞ, İslam'a ve Suriyelilere karşı nasıl vahşice bir cürüm işliyorsa, PKK'da aynı şekilde başta Kürtler olmak üzere bütün bölge halklarına karşı cürüm işliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Taha Özhan, Türkiye'nin bölgenin vicdanı ve aklı olmaya devam edeceğini belirterek, bölgede DAEŞ'in tek ve gerçek sahici düşmanının Türkiye'den başkası olmadığını da sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.