Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Rusya İle Suriye Konusunda Üçlü Mekanizma Kuruyoruz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Rusya İle Suriye Konusunda Üçlü Mekanizma Kuruyoruz
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Suriye konusunda askerler arasında, dışişleri bakanlıkları arasında ve istihbarat arasında şimdi üçlü bir mekanizma kuruyoruz." dedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ziyareti hakkında Çavuşoğlu, Rusya ile "Suriye konusunda daha önce aramızda değişik mekanizmalar vardı. Askerler arasında, dışişleri bakanlıkları arasında ve istihbarat arasında. Şimdi üçlü bir mekanizma kuruyoruz. Bu akşam St. Petersburg'a gidiyorlar, mevkidaşlarıyla görüşüyorlar. MİT müsteşarımız ile bizim bakanlıktan ve Silahlı Kuvvetlerden bir askerimiz gidecek. Daha sonra bunu daha üst düzey, dışişleri bakanlarının da katıldığı düzeyde gerçekleştireceğiz." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Rusya ile Suriye konusunda ateşkes, insani yardım ve siyasi çözüm konusunda aşağı yukarı aynı düşündüklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Ateşkesin nasıl sağlanacağı konusunda farklı düşünceler olabilir. Biz özellikle sivillerin zarar gördüğü saldırıları istemiyoruz. Terör örgütlerinin dışındaki ılımlı muhalefete de saldırı yapılmasını uygun görmüyoruz. Halep'in kuşatılmasını da uygun görmüyoruz."

Suriye'de siyasi çözüm konusunda Rusya ile hemfikir olunduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, siyasi çözümün ne şekilde sağlanabileceği konusunda fikir ayrılıklarına rağmen, karşılıklı eleştirilerde bulunmak yerine diyalog yoluyla çözüm üretilmesi gerektiğini belirtti.

FETÖ'nün Türkiye aleyhine yürüttüğü yurt dışı faaliyetleri
Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, FETÖ'nün iki ülke ilişkilerine de kast ettiği yönündeki sözlerinin sorulması üzerine, "FETÖ sadece Rusya ile değil tüm ülkelerle ilişkimizi bozmak için açık açık çaba sarf ediyor." dedi.

FETÖ'nün, Batı'daki bazı düşünce kuruluşları, parlamenterler ve Avrupa Parlamentosunda Türkiye aleyhinde lobi faaliyetleri yürüttüğünü belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Uçak düşürme hadisesinden sonra aynı çabayı hemen Rusya'ya yanaşarak Türkiye aleyhine işbirliği yapmak istediler. Yine şu anda bu uçak düşürme hadisesi içinde olan pilotların bazıları gözaltında ama paralel çeteye üye oldukları için. Uçak düşürme hadisesine katıldıkları için değil. Paralel çete mensubu, terör örgütü mensubu oldukları için. Tüm boyutlarıyla uçak düşürme olayı dahil tüm bunları yargı, inceleyip değerlendirecek bağlantı var mı yok mu? O pilotlar şu anda gözaltında. Zaten en çok Hava Kuvvetlerine sızmışlar. Çalınan soruları en çok onlara vermişler. O nedenle Rusya'nın da fark ettiği bu çabayı, dün Sayın Cumhurbaşkanımız da söyledi. FETÖ'nün diğer ülkelerde olduğu gibi Rusya ile de ilişkilerimizi bozmak için ciddi bir gayreti, çabası oldu."

Türk-Rus ilişkilerindeki yakınlaşma
Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin Rusya ile ilişkileri Batı’ya karşı koz olarak kullandığı yönündeki yaklaşımları da şöyle değerlendirdi:

"Avrupa ile ilişkilerimizin, en iyi düzeyde olduğu zamanda bile aynı şekilde Rusya ile ilişkilerimizi üst düzeye çıkardık. O zaman da Batı'ya bir mesaj olarak değerlendirmedik, o amaçla yapmadık. Şimdi de aynı şekilde Batı'ya yönelik bir mesaj olsun diye ilişkilerimizi düzeltmiyoruz. Kendi çıkarlarımız, bölgenin çıkarları için yapıyoruz. Esasen Batı'ya yönelik mesajlarımızı biz net bir şekilde veriyoruz. Avrupa Birliği (AB) ve bazı Avrupa ülkeleriyle ikili ve bölgesel ilişkilerimizde kendi düşüncelerimizi, tutumumuzu çok net söylüyoruz. Onlar da bir çoğu bu darbe girişiminden sonra gerçek dost olup olmadıklarını ortaya koydular. Özellikle AB ve belli Batı ülkeleriyle ilişkilerimizin geleceği, Rusya ile olan ilişkilerimiz belirlemez. Ya da Rusya ile ilişkilerimizin geleceğini onlar belirlemez.."

'Benim de kendi savunma sistemimi kurmam lazım'
Türkiye ve Rusya'nın savunma sanayi işbirliğini artırma kararına ilişkin, Türkiye'nin NATO üyesi olarak yükümlülüklerinin bilincinde olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Türkiye terör tehdidi altındayken, DAEŞ saldırıyor, PKK saldırıyor, Suriye'den tehdit var. Bu kadar tehdide rağmen NATO'nun aldığı kararlar var. Uygulamaya bak, yok. Türkiye'deki hava savunma sisteminin tüm Türkiye'yi kapsayacak şekilde olması lazım diyoruz, tamam karar var, uygulama yok. Aynı şekilde, Almanya ve bazı Batı ülkeleri biliyorsunuz Türkiye'deki bataryalarını çektiler. Tam böyle terör başladığı zamanda, tehdidin en çok arttığı dönemde çektiler. Şimdi, o zaman, peki, teknoloji transferi 'know-how' ortak üretim yapalım, buna da yanaşmıyorlar. Ama benim de kendi savunma sistemimi kurmam lazım ve kendi teknolojimi başka ülkelerle işbirliği yaparak geliştirmem lazım. O zaman da sen (Batı) bunları yapmıyorsan, bize yanaşmıyorsan müttefik olarak, NATO içinde beraber çalışıyoruz. Türkiye'ye başka gözle bakıyorsan, Türkiye de başka arayışlar içine girmek zorundadır. Ben bu teknolojileri geliştirmek zorundayım, kendi güvenliğimi sağlamak durumundayım, savunma sistemimi kurmak zorundayım."

'FETÖ elebaşının Mısır'a gideceği yönünde herhangi bir somut bilgi yok'
Çavuşoğlu, Libya'da FETÖ'ye ait okulların kapatıldığını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, "Mısır'ın FETÖ'yle ilişkilerini artırma gayretini ya da FETÖ'nün Mısır'la ilişkilerini artırma gayretini görüyoruz ama (FETÖ elebaşının) Mısır'a gideceği yönünde herhangi bir somut bilgi yok." dedi.

Yurtdışındaki FETÖ firarilerine ilişkin Çavuşoğlu, "Abdullah Büyük adlı bir FETÖ mensubunun Bulgaristan'a siyasi sığınma talebi Bulgar makamları tarafından reddedildi. Bulgar makamları iade kararı verdi ve şu anda Türkiye'ye getiriyoruz." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.