Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Rusya’nın Katkısı Olmadan Suriye'de Kalıcı Bir Çözüm Olmaz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Rusya’nın Katkısı Olmadan Suriye'de Kalıcı Bir Çözüm Olmaz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'deki krizin uluslararası alanda samimi bir işbirliğiyle çözülebileceğini, Rusya’nın katkısı olmadan kalıcı bir çözüm bulunamayacağını söyledi

ANKARA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündemdeki gelişmelere ilişkin Rusya’nın Sputnik Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu.

Türkiye ve Rusya ilişkilerindeki normalleşmeyi değerlendiren Çavuşoğlu, Rusya’nın Türkiye için bölgede dost bir ülke olduğunu ve Moskova yönetiminin Türkiye’den daha güvenilir bir dost bulamayacağını ifade etti.

Normalleşmeden sonra bazı ülkelerin, “Acaba Türkiye’de zemin kayması mı var”, “Türkiye bize sırtını döndü, Rusya’ya gitti” şeklindeki sözlerini hatırlatan Çavuşoğlu, “O zaman 3-4 ay önce niye 'İlişkilerinizi düzeltiniz' diyordunuz, akıl veriyordunuz? Maalesef samimiyetsizlik ortada.” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya’nın her konuda sorunlarını açıkça konuşabilen iki ülke olduğunu vurgulayarak, “Bundan sonraki süreçte yine görüş ayrılıklarımız olabilir. Ama esas olarak amaç ilişkilerimizi eskisinden de daha iyi düzeye çıkartmak.” dedi.

“Suriye başta olmak üzere Ortadoğu bölgesinde Rusya ile nasıl bir işbirliği mekanizması oluşturulacak?” sorusuna yanıt veren Bakan Çavuşoğlu şunları kaydetti:

“Suriye’de maalesef durum giderek kötüleşiyor. Yani savaşarak ya da silahlı mücadele ile bu sorunlar kısa sürede çözülmez. Bu sorun tek başına da çözülmez. O yüzden siyasi çözüm için, ateşkes için bizim birlikte çalışmamız lazım. Şu anda bir kere ateşkesi sağlamak lazım. Maalesef siviller ölüyor.”

Çavuşoğlu, Suriye’nin sınır ve toprak bütünlüğü konusunda Rusya ve İran’ın Türkiye ile aynı çizgide olduğuna inandıklarını belirterek, “Rusya’nın katkısı olmadan burada kalıcı bir çözüm olmaz. Bunu her zaman söylüyoruz. Hatta İran’ın da. İran ile de görüşüyoruz ve bu anlamda onlarla da işbirliğimizi güçlendirmemiz lazım. Diğer Körfez ülkeleri de var, Avrupa ülkeleri de var ama, olumlu katkı yapmamız lazım.” ifadelerini kullandı.

Türkiye- NATO ilişkileri

Karadeniz’deki güvenlik konularına da değinen Çavuşoğlu, bölgede işbirliğinin sağlanması gerektiğine vurgu yaptı.

Çavuşoğlu, son dönemde Kırım’daki gelişmelerden dolayı NATO ve Rusya arasında bir gerginlik olduğuna değinerek, “Son NATO zirvesinde caydırıcılıkla birlikte Rusya ile diyalog anlayışı da hakim oldu. Bu diyalog anlayışını sürdürmek lazım. Var olan bu sorunları, bence bu gerginlikleri diyalog yoluyla aşmamız lazım.” dedi.

Çavuşoğlu, "Rusya ile askeri teknik işbirliğine nasıl bakıyorsunuz?" sorusu üzerine, şu değerlendirmede bulundu:

"Biz savunma sanayimizi güçlendirmek istiyoruz. Savunma sanayimizi güçlendirirken de bizimle teknoloji transferi, ortak yatırım ve üretim konusuna sıcak bakan tüm ülkelerle işbirliği yapmak isteriz. Daha önce NATO ülkesi müttefiklerimizle de bazı girişimlerimiz oldu. Ama maalesef NATO içindeki ülkeleri, özellikle teknoloji transferi ve ortak yatırım konusunda biraz çekimser görüyoruz. Ama biz de Türkiye olarak kendi savunma sanayimizi oluşturmak ve savunma sistemimizi güçlendirmek istiyoruz. Yani bu anlamda Rusya da sıcak bakarsa biz ileride bu işbirliğini düşünebiliriz."

Çavuşoğlu, "İkincisi de sen bu konuda işbirliği yapmak istemiyorsan Türkiye ile, Türkiye’nin başka ülkelerle işbirliği yapmasına karşı çıkmaman lazım. Esas olan bu. Ama bizim için prensip şudur: Biz kendi savunma sanayimizi ve sistemimizi güçlendirmek istiyoruz. Bu anlamda bizimle bu çerçevede işbirliği, yatırım ve teknoloji transferi gibi konularda işbirliği yapmak isteyen ülkelerle biz çalışmamızı sürdürürüz." dedi.

"FETÖ'nün iadesini beklemek en doğal hakkımız"

Bakan Çavuşoğlu, Amerika'dan Gülen'in iadesine ilişkin soruya karşılık olarak da şunları söyledi:

"Türkiye bugüne kadar ABD’nin istediği kişileri her zaman vermiştir. Sınır dışı etme, iade etme konusunda samimi adımlar atmıştır. Şimdi terörist başının Türkiye’de 240 kişiyi öldüren bir terör örgütünün başının Türkiye’ye iadesini beklemek bizim en doğal hakkımız. Yargıya teslim edilmesi lazım. Şu konuda da kimsenin endişesi olmasın. Gerek Türkiye içinde şu anda tutuklanan, gözaltına alınan, yargı süreci devam eden kişiler dahil Türkiye’ye iade edilen kişilerin hepsi yargıya teslim edilecek. Kararı yargı verecek. Ben sürecin de yasalarımız, kanunlarımız, Anayasamız çerçevesinde adil ve şeffaf bir süreç olacağına inanıyorum. Bu konuda da kimse korkmasın. Biz darbeciler gibi zalim değiliz. Biz darbeyi önledik. Darbe girişiminde bulunanlar hakkında da yasal işlemler, hukuki işlemler devam ediyor. Gülen için de aynı şey geçerli olacak."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "mert ve açık sözlü" olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Bundan hoşlanan ülkeler ve siyasetçiler de var. Ama dün bir eski Ankara büyükelçisinin söylediği gibi Erdoğan’ın bu mertliği ve herkesin yüzüne karşı hatalarını söylemesinden rahatsız olanlar da çok." şeklinde konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, "Onlar bekliyorlar ki, istiyorlar ki, Türkiye eski günlerde olduğu gibi ne derlerse onu yapsın, hiç sesi çıkmasın, yanlışa yanlış demesin. Ve Türkiye’nin politikalarını onlar belirlesin. Türkiye’deki siyasetçiler de buna uysun. Ama ne Erdoğan o eski yöneticilerden, ne de Türkiye eski Türkiye ve bu milletin de gözü açıldı." dedi.

Muhabir: Zuhal Demirci,Ömer Naim Küçük

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.