Yusuf Koç

Yusuf Koç

Diyabet GÜNÜ -2

Diyabet GÜNÜ -2

Yaşam boyu süren bir hastalık olan diyabet tanısı konduktan sonra, yaşam tarzınızda zaman zaman sizi oldukça zorlayacak değişiklikler yapmak zorunda kalırsınız. Bu değişiklikler sadece sizin değil, aynı zamanda ailenizin de yaşamını etkileyen bir boyutta olabilir.

 

İşte bu süreci psikolojik olarak şu tepkilerle ifade eder uzmanlar: “Aile üyeleri de mümkün olduğunca diyabet hastalığı hakkında hiç bir şey düşünmemeye çalışabilir. Yani inkâr yoluna başvurulabilir. Ayrıca “Neden” sorularının altında ezilip aile ve arkadaş çevresine öfke duyulabilir.

 

Ümitsizlik ve karamsarlık tüm hayatı karartabilir. Bu yüzden aile üyeleri de depresyon yaşayabilir.

Yaşam boyu bu hastalıkla beraber olma düşüncesi panik duygusu oluşturabilir. Yaşam tarzlarını değiştirmek zorunda kaldığı için suçluluk hissine kapılabilir”.

 

Aslında bu anlatılanlar pek korkulacak bir durum değildir. Diyabet tanısı alan kişi, hem de ailesi için kızgınlık, üzüntü, şaşkınlık ya da diğer duyguları hissetmek son derece doğal ve sağlıklıdır. Şu asla akıldan çıkarılmamalıdır ki, bu konuda çok çeşitli yöntemler vardır.

 

Neden bazı insanların diyabeti olduğunu kimse bilmemektedir. Hiç kimse diyabet hastalığının gelişmesine neden olabilecek bir şey yapamaz. Diyabetin kendi yaptığınız bir hatanın sonucunda ortaya çıkmadığı konusunda rahat olun.

 

En iyisi doktora bu sıkıntılardan bahsedildiğinde çözülmesi… Zira diyabet, hayat boyunca birlikte olacak bir durumdur. Düzenli olarak ilaç kullanmak ve yemek yeme zorunda olmak, yiyeceklere dikkat etmek, insülin iğnesi kullanmak muhtemel bir bıkkınlık ortaya çıkarabilir.

 

Hastalıkla ilgili herhangi bir sorun moral de bozabilir. Hatta çaresizlik, mutsuzluk, korku ya da hüzün gibi duygusal tepkiler oluşmasına da neden olabilir. Ayrıca, zaman zaman kan şekerinin ani düşmesi de korku verebilir.

 

Diyabetik bireylerin birçoğunun yaşadığı bir başka korku ise, kendilerine diğer insanlardan farklı davranılmasıdır. Bazıları diyabeti olduğunu açıkça söylerken, bazıları ise karşısındakini iyi tanıyana dek gizlemeyi tercih edebilir. Aslında bu davranışlarda sıkıntı verebilir.

 

Bütün bunlar diyabet hastasının dönem dönem yaşadığı psikolojik sorunlardır. Aslında sağlıklı bir yaşam için sağlıklı insanlar gibi düzenli yaşaması daha önemlidir. Yani yapmak zorunda olduklarınızı bir zorunlulukmuş gibi değil de, sağlıklı bir yaşam için yaptığınızı düşünürseniz kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

Selam ve muhabbetle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Koç Arşivi

EDEP!

30 Ocak 2017 Pazartesi 20:32
SON YAZILAR