Diyabette Avrupa’nın zirvesindeyiz

Diyabette Avrupa’nın zirvesindeyiz
Türkiye, 7 milyonu bulan diyabetli hasta sayısı ile Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. Bu hastaların 5 milyonu sürekli tedavi görürken, yüzde 45’i ise diyabeti ve diyabetle mücadeleyi bilmiyor

Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye Diyabet Vakfı işbirliğinde “DiyabetParlamentosu” düzenlendi. Toplantıda konuşan SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, diyabetin günümüzde tıbbi bir sorun olmanın ötesine geçtiğini belirterek, “Dünyada 382 milyon kişidiyabet hastası. Bu sayı 2030’da 592 milyon kişiye çıkacak. Dünyada diyabetli hastaya yıllık 548 milyar dolar harcama yapılıyor. Türkiye’de ise 1 milyon 902 bin 578 obezite tanımı yapılmış hasta var. Yetişkin nüfusun yüzde 15’i diyabethastası.

Diyabette geciken teşhis ciddi maliyetlere sebep oluyor ve ne yazık ki hastaların yüzde 45’i hastalıklarının farkında değil. SGK olarak bu hastalar için yıllık 10 milyar TL gibi bir miktar harcıyoruz” dedi. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. Seçil Özkan da Türkiye’de kronik hastalıkların gün geçtikçe arttığını ifade etti. Diyabetle mücadele için hastalık çıkmadan harekete geçilmesi gerektiğini kaydeden Özkan, “Beslenme ve fiziksel aktivite bu konuda çok önemli. Erken tanı ve erken tedavi ile de komplikasyonları azaltmamız lazım” diye konuştu.

Toplantıya Cumhurbaşkanlığı temsilcisi olarak katılan Prof. Dr. Serkan Topaloğlu ise diyabetin en çok kalp-damar hastalıklarını tetiklediğini söyleyerek, fast-food yemek tarzının ve çocukların oyun parklarından uzaklaştırılmasının sakıncalarına vurgu yaptı.

5 BİN KİŞİLİK DİYABET KÖYÜ

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Mehmet Temel Yılmaz, 2008 ve 2009 ’da ulusal anlamda diyabetprogramının olmadığını belirterek, destekçileri arasında Ciner Yayın Holding’in de bulunduğu veŞile’de kurulacak Avrupa’nın en büyük Diyabet Köyü ’nün önemine dikkat çekti: “Türkiye’de diyabet rakamları dünya ortalamasının neredeyse iki katı. Avrupa’da ise ilk sırada yer alıyoruz. 7 milyon diyabet hastası var ve bunun 5 milyonu tedavi görüyor. Eğitimle hasta sayısı ve tedavi giderleri yüzde 50 azaltılıyor. Şile’de Avrupa’nın en büyük Diyabet Köyü ’nün inşaatı devam ediyor. Yılda 5 bin hastaya eğitim verecek ve tedavi yapılacak bir kompleks açılacak.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.