Macit Uluçamlıbel

Macit Uluçamlıbel

Diyarbakır (1)

Diyarbakır (1)

Geçtiğimiz hafta sonu Dr. Abdullah Ağralı Bey’le Diyarbakır’daydık. Diyarbakır’a hem İzol Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin daveti hem de birtakım görüşmeler yapmak üzere gittik. Abdullah Ağralı ismini bilenler Abdullah Bey’in özellikle çözüm süreciyle ilgili yaptığı çalışmaları ve gayretini bilirler. Kulu Cihanbeyli Derneği olarak imza atılan ‘Milli Birlik ve Kardeşlik Projesinde Konya Modeli’ programlarında Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ve Sayın Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç beylerin de katılımları ve sunumları olmuştu. 2011 yılından beri sürekli çözüm sürecinin yanında yer alan ve bu minvalde çalışmalara imza atan Kulu Cihanbeyli Derneği aslında çözüm süreci daha başlamadan çok önce 2003 yılında kurulurken bu kardeşliğin sağlamlaştırılmasını hedefe almış bir dernek. Abdullah Bey de bu derneğin kurucuları arasında. Yine son yıllarda Ülkemize sığınan Suriyeli kardeşlerimiz için önemli çalışmalara imza atan Elbir Derneği’nin kurucu Başkanı Abdullah Bey. En öncelikli konusu ise Çözüm Süreci. Ve bu süreç için sadece görüş belirtmiyor bir bakıyorsunuz Van’a gidiyor bir bakıyorsunuz Hakkari’ye gidiyor gittiği yerlerde bürokratları ziyaret etmekle yetinmiyor vatandaşla konuşuyor, alışveriş yapıyor, sorular soruyor, oradaki insanları dinliyor, doğru bildiklerini anlatıyor ne yapılabileceğiyle ilgili kafa yoruyor. Abdullah Bey Çözüm süreci kapsamında 2013’te de Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’yla birlikte Diyarbakır’dalardı. O ziyarette Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelmişlerdi oldukça faydalı bir ziyaret olmuştu ve Kulu Cihanbeyli Derneği olarak o ziyarette Başbakanımızın Dicle Üniversitesi’nde yapmış olduğu sunumu kitapçık haline getirmiştik. O muhteşem sunumu Konya’da, Van’da, Hakkari’de, Diyarbakır’da dağıttık. Bu ziyarette yine hedef Çözüm Süreci ve bu konuda neler yapılabileceğiydi inşallah önümüzdeki dönemde bu konuda yeni çalışmalar yapılacak bizlerde bu konuları köşemize taşıyacağız.

diyarbakirda-konya-izleri-(1).jpg

Diyarbakır deyince aklınıza ilk gelenler neler? Olaylar, türlü bahanelerle kepenkleri kapanan işyerleri,  taş sopa, caddelerde yanan lastikler, molotoflar… Ne yazık…

Oysa Diyarbakır ya da kadim ismiyle Diyar-ı Bekr yedi peygamber kabri iki peygamber makamı ve 600 civarında Sahabe kabrinin bulunduğu, Anadolu’nun ilk camisine (Ulu Cami) ev sahipliği yapan ve Mekke ile Medine’den sonra en çok Sahabe kabrinin bulunduğu şehirdir. Büyük İslam komutanı Hz.Halid bin Velid’in oğlu Hz. Süleyman ve 26 sahabenin kabirleri Hz.Süleyman Camisi’nde yer almakta. Şehirde gezerken her an bir nebi ya da sahabe kabrine rastlamak mümkün. Mevlana Halid-i Bağdadi divanında şehirden bahsederken ‘Şühedadan ayak basacak yer bulamadım’ ifadesini kullanmış.

Diyarbakır’da hem bizi ağırlayan hem de ziyaretlerimizde mihmandarlığımızı yapan Doç Dr. Hakan Önder hocam kesinlikle görülmesi gereken yerler listesini yaparken ilk sıraya Eğil’i koymuştu. Eğil Diyarbakır merkeze yaklaşık 50 km. Nebî Zülkifl (a.s), Nebî  Elyesa (a.s), Nebî Harun-i Âsafî  (a.s), Nebî Hallak (a.s), Nebî Harut(a.s)’ın kabirlerinin Eğil’de bulunduğu bilgisine yer verilmektedir. Ayrıca Nebi Ömer (a.s), Nebi Zennun (a.s), Nebi Danyal (a.s) ve Nebi Hürmüz (a.s) ’ın kabirlerinin de Eğilde bulunduğu halk arasında kabul edilegelmiştir. İki dağın arasında bulunan Hz. Zülkifl ve Hz. Elyesa’nın kabirleri baraj çalışmaları sırasında taşınmış. Ziyaret için kabirlerin ve içinde bir Cami’nin de bulunduğu alana geldiğimizde bizi bir sürpriz karşıladı taşlarla döşenmiş, yeşillendirilmiş ve harika şekilde çevre düzenlemesi yapılmış olan alanda kamelyalardan banklara hatta çöp kovalarına kadar her şeyde Meram’ın amblemi ve Meram Belediyesi’nin adını görüyorduk. Emin olmak için Serdar Kalaycı Bey’e ulaştığımızda alan düzenlemesinin tamamının Meram Belediyesi tarafından yapıldığını öğrendik gurur duyduk, onur duyduk. Meram Belediyesi’ne ve Konya’mıza yakışan bir tesis olmuş Serdar Kalaycı Bey’e tekrar teşekkür ederiz Allah razı olsun. Meram Belediye Başkanımız Fatma Toru hanımefendinin de bu tesislerle ilgili çalışmaları takip edeceğine ve Doğu ve Güneydoğu illerinde tarihimize, geçmişimize sahip çıkmak adına bu tarz çalışmaların devamını getireceğine inancımız tam. Bu hizmetler kadim başkent Konya’mızın belediye başkanlarına yakışır. Haftaya inşallah Diyarbakır yazımıza devam edeceğiz.

diyarbakirda-konya-izleri-(2).jpg

Hayırlı Cumalar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Macit Uluçamlıbel Arşivi
SON YAZILAR